Pinochets pengar får anhängare att svika

Stödet för Chiles forne diktator Pinochet börjar svikta. Efter nya avslöjanden från USA om att Pinochet gömt undan stora summor pengar har exdiktatorns annars så trogna anhängare börjat tappa förtroendet för honom.

Fortfarande har Augusto Pinochet sina trogna anhängare i Chile, men för var dag som går blir de färre och tystare. Det har inte så mycket att göra med att det skulle ha skett en radikal politisk omvärdering av själva kuppen då han tog makten, eller de många år då han kontrollerade Chile.

Systematiskt dubbelspel
Det har snarare att göra med en växande känsla av att han på ett systematiskt satt har spelat dubbelt. Man har motvilligt tvingats erkänna att hans motståndare haft rätt i det mesta.

Tidigare har till exempel anklagelser om att Pinochet skulle ha en förmögenhet gömd i något karibiskt bankparadis alltid lätt kunnat avfärdas som politiskt förtal, och anklagelserna har heller inte haft något större genomslag.

Miljoner på hemliga konton
Så när en kommission från USA:s senat här om dagen avslöjade att Pinochet haft flera hemliga konton och ett par brevlådeföretag på Bahamas där summor på flera miljoner dollar omsatts de senaste tio åren, så var det en kalldusch.

Summor av den omfattningen är orimliga för chilenska generaler och presidenter, och plötsligt finns det svart på vitt att Pinochet måste ha skott sig på illegal väg. Det är ett fruktansvärt brott mot den etik som alltid varit de chilenska offentliganställdas stolthet, på alla nivåer.

Till det kommer att den domstol som nyligen upphävde Pinochets immunitet hävdade att allt talade för att han haft ingående kännedom om alla de brott som begicks under hans regim.

La ansvaret på andra
Det är i och för sig ännu långt ifrån klart om det kan leda till rättegång, men domstolens motivering sammanfaller med vittnesmål från flera officerare.

De har alla senaste månaderna alla målat en bild av en Pinochet som konsekvent vältrat över ansvaret på sina underordnade, för att själv gå fri. Ett beteende som går på tvärs mot den ömsesidiga lojalitet som alltid utgjort en hederskodex inom den chilenska krigsmakten.

Tillhör historien
Så av rent moraliska skäl har nu även den höger som är Pinochets politiska arvtagare börjat känna sig besvärade av att kopplas samman med honom. ”Pinochet tillhör historien” har blivit det vanliga argumentet för att slippa tala om honom.

Även om Pinochet är gammal, så är inte historien slut. Istället för att minska så ser anklagelseakten mot honom ut att växa. Vilket också, förr eller senare, förmodligen kommer att drabba hans politiska arvtagare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista