USA minskade importen av olja. Foto: Jae C. Hong/Scanpix.

USA:s handelsunderskott med Kina minskar

Underskottet något högre än analytikerna trodde
1:18 min

Underskottet i den amerikanska handelsbalansen har minskat, främst beroende på att USA drog ner på importen av olja. Det visar statistiken för februari, som just har kommit. Underskottet i handeln med Kina minskade kraftigt.

Handelsunderskottet i februari hamnade på knappt 46 miljarder dollar. Det är lägre än månaden innan men något högre än vad analytikerna hade räknat med.

Den amerikanska exporten har ökat fem månader i rad men den trenden bröts i februari och exporten minskade. Samtidigt sjönk importen ännu mer och det är framför allt oljan som spelar in. Priset har visserligen stigit men i ton räknat importerar USA mindre, så den totala notan har sjunkit.

De flesta bedömare räknar dock med att pressen på oljepriset kommer att fortsätta och det kan försämra den amerikanska handelsbalansen de närmaste månaderna. Det i sin tur leder troligen till att bruttonationalprodukten ökar något långsammare än vad man hittills förväntat sig.

Trots det minskade underskottet pekar siffrorna för januari och februari på att det blir ett minus i utrikeshandeln på runt 550 miljarder dollar för året som helhet. Det är 50 miljarder mer än förra året.

När det gäller Kina minskade handelsunderskottet med hela 19 procent. Men det ligger fortfarande på 19 miljarder dollar, det största underskott USA har med något land, och det är alldeles för tidigt att säga om handeln håller på att jämnas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".