Pojkar i Bangladesh söker skydd från översvämningarna på ett hustak.

Monsunen har dränkt halva Bangladesh

Översvämningarna i Bangladesh och Indien har nu drabbat mer än 19 miljoner människor och över 400 människor har dött. Väderprognoserna spår än mer regn över de värst drabbade områdena.

Värst drabbat just nu är den fattiga provinsen i norr Bihar där elva miljoner människor nu antingen flytt från sina hem eller fått se dem bortspolade i vattenmassorna.

Nästan halva Bangladesh står nu under vatten och nu börjar de vattenrelaterade sjudomarna, som svåra diarréer, att komma.

Officiellt 90 döda
De stora floderna i landet fortsätter att stiga, officiella rapporterna säger att 90 personer i Bangladesh har omkommit, men media säger att siffran är betydligt högre.

När en damm i de nordliga delarna av landet brast sveptes 40 personer med och nu har man gett upp hoppet om att hitta någon av dem levande igen.

Svårt att hitta mat
I den nordliga Indiska provinsen Bihar står ett område lika stort som Portugal under vatten och 8 000 byar har förstörts. Människor har suttit på hustak och höglänta områden i över en vecka nu och de har mycket svårt att få tag i någonting att äta.

Nu börjar protesterna komma mot att den indiska regeringen hittills gjort mycket lite för att hjälpa befolkningen. Det är bara ett hundratal militärer som försöker få ut vatten, mediciner och mat till de drabbade områdena. Provinsregimen i Bihar har nu vädjat till Unicef för att få vattenreningstabletter.

Försökte fly på flotte
I den nordöstra indiska provinsen Assam försökte i natt sex personer, varav fyra barn, att ta sig ifrån de värst drabbade områdena på en bambuflotte men alla drunknade när den kapsejsade i det strömma vattnet.

I Kina har det nu också börjat regna igen och 6 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan det regnat mer än 43 centimeter i de centrala delarna av landet.

Det återstår minst en och halv månad av monsunperioden i den här delen av Asien.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".