Fredssamtal i Sudan bryter samman

I Sudan har fredsförhandlingarna om det omtvistade Darfurområdet brutit samman.

De senaste dagarna har den Afrikanska unionen försökt att få till stånd samtal mellan representanter för rebellerna och den sudanesiska regeringen i Addis Abeba i Etiopien.

– Det här samtalen är nu slut. Vi lämnar Addis Abeba, sa Ahmed Hussain Adam, representant från Rörelsen för rättvisa och jämlikhet, en av de två rebellgrupper som finns på plats vid mötet.

”Folket har ingen tid”
Även den andra rebellgruppen, Sudans befrielserörelse, ska ha lämnat förhandlingarna.

– Här är många män med mycket prestige och stort ego, som tror att man har mycket tid. Civilbefolkningen har ingen tid, människor dör varje dag i Darfur, säger Jan Egeland, FN:s nödhjälpssamordnare.

Ställde krav för att förhandla
I torsdags började medlarna i Etiopien att försöka få representanter för rebellerna och den sudanesiska regeringen till samtalsbordet. Men rebellgrupperna har hela tiden krävt att regeringen ska uppfylla sex krav innan några förhandlingar överhuvudtaget kan påbörjas.

Regeringen, å sin sida, har vägrat gå med på några kraven innan samtalen inleds, men den sudanesiska regeringen har sagt att man är villig att diskutera kraven vid förhandlingsbordet.

Ett av rebellernas krav var att regeringen i Khartoum skulle dra tillbaka sina reguljära styrkor och den regeringsstödda så kallade janjawid-milisen från Darfur. Rebellerna ville också att regeringen i Khartoum tar större ansvar för att lösa den humanitära krisen och bristen på mat i området.

100 000 liv på spel
”Världens i dag värsta humanitära katastrof” har FN kallat det som nu sker i Darfur. Under det 17 månader långa kriget i Darfur har minst 100 000 dött och mer än en miljoner människor är på flykt från sina hem.

– För mycket står på spel, hundratusentals människoliv står på spel. Om vi lyckas med vår hjälpinsats så räddar vi de här liven, om vi misslyckas kan alla dö. Om striderna blossar upp så måste vi ta hem våra hjälparbetare, vi måste sluta med våra stora konvojer, för det blir för farligt säger Jan Egeland.

Anahita Arai
anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista