Finlands finansminister, och enligt opinionen blivande statsminister, Jyrki Katainen omgiven av väljare och säkerhetsmän. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Finland - eurozonens "regel-hök"

"Portugal borde reformera arbetslivet"
1:42 min

När Finland går till val på söndag förutspås nuvarande finansministern Jyrki Katainens parti Samlingspartiet segern i alla opinionsundersökningar. Katainen har tagit rollen som regel-hök inom eurozonen. Inte minst nu sedan också Portugal bett om hjälp för att undvika konkurs.

– Man borde förändra strukturer också och det fanns inte med i paketet som det portugisiska parlamentet röstade om.

Krisdrabbade Portugals parlament sa nej till regeringens åtstramningsprogram. Därmed föll regeringen. Och det trots att paketet sorgfälligt undvek de stora strukturella politiska förändringarna som många anser är nödvändiga. Paketet koncentrerades på olika besparingar och intäktshöjningar inom den existerande samhällsstrukturen, och det räcker inte, konstaterar Finlands finansminister Jyrki Katainen.

Nu har Portugals avgående regering hissat vit flagg och bett kamraterna inom det gemensamma euro-området om ett räddningspaket. Precis som Grekland och Irland tidigare har fått.

Diskussionerna om ett sådant räddningspaket har gett det i euro-sammanhang lilla Finland en central roll som regel-hök. Finland har tagit tätpositionen i kraven på att Portugal måste genomföra genomgripande samhällsförändringar som villkor för all eventuell nödhjälp från euro-kamraterna.

Jag frågar Jyrki Katainen om det inte är ett problem att andra euroländer i praktiken får ett avgörande inflytande över Portugals inre politiska angelägenheter. Jo det är det, säger han. Men euro-gruppen, som Portugal bett om hjälp, måste göra en helhetsbedömning.

– För att ha bättre ekonomisk tillväxt borde de reformera det portugisiska arbetslivet, säger Jyrki Katainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".