En av de många kroppar som påträffats tas om hand av bårhuspersonal. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.

Mexikaner börjar få nog av knarkkrig

Protestmarsch i 38 städer
1:45 min

Ytterligare 32 kroppar har hittats i massgravar i San Fernando i delstaten Tamaulipas i norra Mexiko. Sedan i fredags har nu 120 kroppar grävts fram i San Fernando, inte långt från gränsen till USA. Samtidigt har, för första gången, en civil rörelse som protesterar mot våldet börjat ta form.

Javier Sicilia är poet, journalist och tidningsutgivare, bosatt i Cuernavaca, en dryg timmes färd från Mexico City. Nyligen mördades hans 24-årige son Juan Francisco tillsammans med fem vänner.

Deras kroppar, som också var torterade, hittades i en bil i en by inte långt från Cuernavaca.

Ännu några mord, ännu en massaker, ännu några stympade kroppar. Plågsamt normala företeelser i det mexikanska knarkkriget.

Men Javier Sicilia var inte vilken anonym pappa som helst. Han har en position i samhällsdebatten, en röst man lyssnar på. Och han accepterade inte att hans son skulle reduceras till en siffra i statistiken över dem som stupat i korseld och kanske också misstänkliggöras som trolig maffiamedlem.

Till skillnad från andra lidande föräldrar som skrämts till tystnad höjde Javier Sicilia rösten och tog initiativ till en protestmarsch. Tack vare att han var en känd person spreds initiativet och när protestmarschen genomfördes i förra veckan så skedde det i 38 städer runt om i Mexiko.

Det var de mest omfattande protesterna mot våldet som skett sedan knarkkriget inleddes. Och det finns nu förhoppningar att Javier Sicilias initiativ ska bita sig fast och lägga grund för en mer organiserad civil rörelse mot våldet.

Ett lite makabert exempel på att protesterna kan ha haft effekt är att två olika karteller i går hängde upp banderoller i Cuernavaca där de uppmanade de andra kartellerna att lämna de civila utanför kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".