SVT föreslås varna för tv-tittande

Uppdaterad 12:45
Sveriges Television borde varna för att det är farligt att titta på tv för mycket i sina egna sändningar, anser Folkhälsoinstitutet som pekar på kopplingen mellan fetma och för mycket tv-tittande.

– Det låter ganska rätt, de borde ha ett litet inslag om det i tv. Det är inte nyttigt att titta för mycket på tv, det stör utvecklingen hos små barn, säger föräldern Elena Ristfeldt.

– Jag tycker att det är bra att bli medveten om det. Man har känt till det tidigare, men det har inte lyfts upp så mycket. Jag tycker absolut att det är tv:s ansvar att informera om sådant, likaväl som att den som producerar nikotinhaltiga cigaretter ska informera om att rökning är skadligt, säger Egil Björkö.

Föräldrar positiva
Flera av de föräldrar som Ekot har talat med är alltså positiva till Folkhälsoinstitutets förslag om att Sveriges Television i sina sändningar borde varna för att för mycket TV-tittande är farligt.

Folkhälsoinstitutet pekar på kopplingen mellan fetma och för mycket TV-tittande, inte minst hos barn.

– Det behövs en ökad uppmärksamhet kring riskerna med för mycket tv-tittande. Det ser man just hos barn, där en lång rad studier har visat att mycket tv-tittande är förknippat med övervikt, säger Liselott Schäfer Elinder, forskningsledare på Folkhälsoinstitutet.

”Också föräldrarnas ansvar”
Hur och på vilket sätt SVT skulle kunna varna för TV-tittande har Folkhälsoinstitutet inte klart för sig. Johanna Frelin, SVT:s barn- och ungdomschef, tycker att SVT redan i dag tar ett stort ansvar för barnen.

Trebarnsmamman Veronika Vallberg är positiv till Folkhälsoinstitutets förslag, men tycker också att föräldrarna måste ta sitt ansvar.

– Särskilt barnen tittar alldeles för mycket på tv, men det är föräldrarnas ansvar också att se till att de inte gör det. Jag har inte de problemen faktiskt, men många kompisar har det, säger hon.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".