Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Operation botar åldersdiabetes

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 11.01
En diabetiker kan bli av med sin sjukdom på två dagar
(1:53 min)
Patienter som genomgått en gastric bypass-operation blir av med sin typ 2-diabetes. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Diabetespatienter som genomgår en så kallad gastric bypass-operation blir av med sin diabetes inom några dagar. Den här snabba effekten kommer alltså långt innan patienten börjat gå ner i vikt. Nu startar ett stort forskningsprojekt som skall ta reda på varför.

– Vi kan operera en diabetiker en måndag och på onsdag morgon har personen inte längre diabetes, säger Jan Hedenbro, docent i kirurgi vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

I dag kan ingen förklara fenomenet, så den stora frågan som forskarna på Lunds Universitets diabetescenter skall besvara är hur en fetmaoperation kan bota åldersdiabetes på ett par dagar.

– Vi vet att det kan vara flera olika anledningar. Viktnedgång, mindre portionsstorlek eller en effekt av ändrad signalering i magtarmkanalen i och med att vi kopplar om tarmen. När vi nu har den här observationen och är säkra på att den finns, då vill vi gå vidare till nästa steg och ta reda på, vad det är som händer och vad det är som gör att det bli så här.

Det finns i dag 250 miljoner människor i världen som har typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes, och skulle man med enklare kirurgiska ingrepp eller nya mediciner kunna bota typ 2-diabetes, så skulle det spara samhället mycket pengar.

– Vinsten för patienten är ganska uppenbar, att slippa diabetes som är en mycket livskvalitetssänkande sjukdom.

Det finns åtminstone 50 olika hormoner i magtarmkanalen, men man har bara studerat effekten av ett fåtal. Docent Nils Wierup, som är forskargruppschef, menar att tillfrisknandet efter en fetmaoperation går så snabbt att det måste det vara andra processer än viktnedgången som ligger bakom.

– Jag är övertygad om att vi kommer att hitta nya behandlingsstrategier för att bota åldersdiabetes, säger han.

Forskarna skall nu göra omfattande analyser på patienter före och efter gastric bypass-operation och inom ett år hoppas man ha en del svar på gåtan och så småningom ett helt nytt läkemedel mot typ 2-diabetes.

–  Tanken är att vi ska försöka isolera effekten. Det som händer vid en gastric bypass ska vi försöka efterlikna och få ned i pillerform, säger Nils Wierup, docent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".