Varannan butik säljer öl till minderåriga

Ändra reglerna så att butiker som vill sälja folköl måste ansöka om tillstånd. Det vill Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, som menar att tillsynen av att butikerna håller på 18-årskontrollen då skulle bli effektivare.

Enligt en undersökning som presenterades i våras så klarar hälften av landets butiker inte av att sköta 18-års kontrollen vid folkölsförsäljning.

Inget skydd för unga
Resultatet av undersökningen, som Svensk Dagligvaruhandel, Alkoholkommittén och Folkhälsoinstitutet genomförde tillsammans, visade att alkohollagen inte ger det skydd för unga, som det var tänkt.

Thomas Svaton säger att han från handlarnas sida nu märker av skarpare formuleringar kring reglerna för ölförsäljningen. Han vill gå ett steg längre och låta butikerna få ansöka om tillstånd för att på så sätt kunna pröva om de uppfyller kraven för försäljning.

– Vid en tillståndsgivning så har myndigheterna möjlighet att förvissa sig om att butiken verkligen säljer mat och att butiken verkligen är en seriös matbutik, säger Thomas Svaton.

Vill ställa krav
Barbro Reinholdsson är alkoholhandläggare i Strömstad, där många handlare tar till vara på att stan ligger på gränsen till Norge och lockar många turister.

– När du ska sälja godis som är jättepopulärt här vid gränsen, så säljer man öl också och få igenom att de ska sälja mat är inte så enkelt. Om det fanns ett tillstånd så skulle man kunna ställa kraven innan de fick tillstånd. Idag får vi jaga dem när de väl har börjat sälja, säger Barbro Reinholdsson som är alkoholhandläggare.

I dag är det butikerna själva som ska anmäla till kommunen att de säljer folköl och samtidigt betala en tillsynsavgift till kommunen som sen har ansvar för tillsynen av försäljningsställena.

Malmö samarbetar
Barbro Reinholdsson hinner besöka butikerna i Strömstad kommun en gång om året, men någon djupare undersökning av hur de sköter 18-årskontrollen har inte gjorts. Det har man däremot i Malmö, där bara 15 procent av butikerna fick godkänt.

För att komma åt problemen i Malmö samarbetar tillståndsenheten med skattemyndigheten, polisen och miljöförvaltningen. För de butiker som vill ta ansvar för folkölsförsäljningen lockar kommunen handlarna med speciella certifikat.

– Vi har tillsammans med Handelsanställdas Förbund och Svensk Handel tagit fram en certifieringsstrategi som vi kommer erbjuda butikerna i Malmö till hösten att få anknyta sig till. Det kommer att innebära att butikerna kan marknadsföra sig som en ansvarsfull butik. Vi kommer att göra kontroller att butiken tar legitimation på alla som ser ut att var 25 år och därunder, säger Anna Håkansson, folköls- och tobakssamordnare i Malmö.

Stor variation
Thomas Svaton som vill införa tillstånd för folkölförsäljning i handeln är kritisk till att kommunernas kontroll är så varierande.

– Landets knappt 300 kommuner har från ingenting alls till en ganska ambitiös tillsyn. Det finns vissa landsändar som jobbat med den här frågan väldigt medvetet och där ser vi ett något bättre resultat, men det räcker inte, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista