Dalai Lama vid firandet av sin 75-årsdag i Dharmsala, Indien. Foto: Ashwini Bhatia / Scanpix.

Dalai lama kommer till Sverige

I den tibetanska exilen försöker den andlige ledaren Dalai lama envist att göra sig av med sitt politiska ledarskap. I slutet av veckan besöker han Sverige i tre dagar.

– Vi hoppas att man får upp ögonen för exiltibetanerna som flyktinggrupp och vill även uppmärksamma det arbete vi gör, säger Monica Brundin Danielsson, pressekreterare på biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) som är värd för besöket.

Den 75-årige Dalai lama är i Sverige från fredag till söndag. Han besöker Stockholm och Lund för samtal och utfrågningar, för att träffa skolelever samt besöka Södertörns högskola, Nobelmuseet och en gudstjänst i Lunds domkyrka.

IM har länge bedrivit bistånd till exiltibetaner och samarbetar med tibetanska exilregeringen i Dharamsala i Indien.

Få, om ens någon, exilgrupp i världen har så starkt lobbystöd i väst som tibetanerna. Politiker, journalister, jurister, akademiker, människorättsgrupper och kulturpersoner har närmast tävlat om att fördöma Kinas grymma förtryck i Tibet.

Peking har lika envist fortsatt brännmärka Dala lama som en representant för kvinnoförtryck, feodal samhällsstruktur och teokratisk vidskeplighet.

Att den andlige ledaren också är politisk ledare är djupt rotat hos tibetanerna. Men senast i mars försökte Dalai lama, återigen, att avsäga sig det politiska ledarskapet. Men tibetanska parlamentet slog, återigen, bakut och klubbade en resolution som bad honom ändra sig.

– Det är en väldigt märklig demokratiseringsprocess där han liksom försöker demokratisera ett folk mot deras vilja, säger Erik Törner, IM:s Tibetexpert.

Exiltibetanerna är också splittrade. Medan Dalai lama vill ha autonomi för Tibet är andra grupper beredda att ta till våld för full självständighet.

Törner pekar på att näste Dalai lama kanske kommer att vara 18 år när han tillträder, och tror att dagens Dalai lama blickar framåt.

– Det är en skör period för tibetansk politik när man har en ung Dalai lama. Han vill säkert ha en politisk ledare som är framröstad och vald.

TT

Dalai lama, född som Tenzing Gyatso 1935 i östra Tibet, utsågs vid två års ålder till den fjortonde Dalai lama.

1950, när Dalai lama var 15 år och fått fulla maktbefogenheter som Tibets statsöverhuvud, invaderades Tibet av Kina.

1959, efter ett misslyckat uppror i Tibet, flydde Dalai lama till Indien där han bildade en exilregering.

1987, efter kravaller i huvudstaden Lhasa, föreslog Dalai lama en plan där Tibet utsågs till en fredszon.

1989 fick Dalai lama Nobels fredspris, som en följd av att han konsekvent motsatt sig våld i kampen för Tibet.

2008 intog Kina efter kravaller en hårdare attityd mot Tibet, med tung militär närvaro. Dalai lama uppmanade folk att inte besvara "de kinesiska myndigheternas provokationer".

Källa: BBC (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".