Al-Aqsamartyrernas brigader protesterar mot att Yassir Arafat utnämnt en släkting till säkerhetschef.

Protester mot Arafats nya säkerhetschef

Den palestinske ledaren Yassir Arafats utnämning på lördagen av sin egen släkting till chef för säkerhetsorganisationen har lett till demonstrationer och attacker mot säkerhetstjänstens kontor.

Byggnaden sattes i brand, vapenlagret tömdes och de som satt internerade där släpptes ut i staden Khan Yunis i södra delen av Gazaremsan.

Protest mot Arafat
Al-Aqsamartyrernas brigader, en beväpnad militant rörelse, lojal med palestiniernas ledare Yassir Arafat, uppger att de ligger bakom attacken och att den ska ses som en protest mot att Arafat utsett sin egen släkting till säkerhetschef.

”Det här är ett klart budskap till den korrupta Musa Arafat att vi inte kommer att gå med på hans utnämning” heter det i ett uttalande från al-Aqsabrigaderna.

På lördagskvällen demonstrerade dessutom tusentals personer i Gaza City mot utnämningen.

Premiärministern vill avgå
På söndagen fortsätter överläggningarna mellan Yassir Arafat och hans premiärminister Ahmed Qureia om den nu snabbt eskalerande krisen.

Ahmed Qureia lämnade redan på lördagen in sin avskedsansökan, men Yassir Arafat godkände inte hans avgång. Den rådande uppfattningen på lördagen inom den palestinska myndigheten tycks vara att Ahmed Qureia, trots Arafats motstånd, kommer att avgå.

Då läggs en regeringskris till det pågående upproret inom de militanta grupperna.

Sufian Abu Zaideh, en biträdande minister i den palestinska regeringen säger på lördagen till den israeliska arméradion att ”saker och ting har ändrats de gångna två dagarna. Det finns inga heliga kor längre. Folk har helt enkelt fått nog.”

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista