Georgisk provins vill förenas med Ryssland

I veckan skrevs ett avtal på för att minska spänningen i den georgiska republiken Sydossetien. Ändå kvarstår fortfarande många frågetecken i denna konflikt mellan Ryssland och Georgien.

När man bläddrar i en kartbok och letar upp republiken Sydossetien mellan Svarta havet och Kaspiska havet ser man att det ligger i Georgien, men för den som åker till den bergiga lilla regionen är det mer Ryssland man hamnat i. Befolkningen handlar med ryska rubel, pratar ryska och åttio procent av invånarna har ryska pass.

Vill ha tillbaka kontrollen
Det är detta konflikten handlar om, många av sydosseterna själva vill förenas med det rikare Ryssland, men Georgiens nyvalda unga president Micheil Saakasjvili vill ha tillbaka Sydossetien under georgisk kontroll.

Efter ett kortare inbördeskrig i början av 90-talet bröt sig Sydossetien loss från Georgien och sedan dess har fredsbevarande styrkor från båda länderna försökt kyla ner de heta stämningarna.

Kan bli krig
De senaste veckorna har flera händelser skapat oro att konflikten åter ska växa till inbördeskrig.

Ryska trupper har gripits med missiler, georgiska byar i Sydossetien har attackerats med granatkastare och för en dryg vecka sedan greps knappt 40 georgiska soldater och förnedrades genom att tvingas på knä framför tv-kameror. De släpptes senare, men president Saakasjvili har varnat för att konflikten kan leda till krig mellan Ryssland och Georgien.

Löst avtal lämnar frågetecken
I veckan skrevs ett avtal på mellan parterna som säger att konflikten ska lösas fredligt, men dokumentet är väldigt löst utformat och inget sägs om områdets framtida status. Inte heller hur georgiska posteringar i området får se ut.

Efter att avtalet hade skrivits på sa president Saakasjvili att Sydossetien om bara några månader kommer kontrolleras av Georgien igen. Samtidigt hölls en presskonferens där sydosseter anklagade Georgien för att provocera genom att placera ut trupper i området.

Därför är det långt ifrån säkert att avtalet faktiskt också lugnar ner stämningarna i regionen.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista