Amerikansk desertör söker vård i Japan

På söndagen skrevs ännu ett kapitel i historien om den deserterande amerikanske soldaten Charles Jenkins, som hoppade av till Nordkorea 1965.

Han återvänder till Japan och riskerar därmed att gripas och föras tillbaka till USA. De amerikanska myndigheterna har vägrat att lägga ned ärendet.

Behöver vård
Charles Jenkins återvänder med sin familj, sin japanska fru och två döttrar, för att få medicinsk hjälp. Han är svårt sjuk och kan gå endast korta sträckor.

Den amerikanska ambassadören i Tokyo har sagt att USA inte har bråttom med att arrestera honom, vilket kan tas som ett tecken på att USA och Japan kommit överens om att Jenkins måste få vård.

Träffade kidnappad japanska
År 1965 deserterade han till Nordkorea i samband med att han patrullerade gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Drygt tio år senare så kidnappade Nordkorea den då mycket unga japanskan Soga för att lära nordkoreanska spioner japanska och den japanska kulturen.

Den då nästan 20 år äldre Jenkins och Soga möttes och bildade familj, de fick två döttrar.

Stannade i Nordkorea
För två år sedan fick Soga och andra kidnappade japaner återvända hem, men Charles Jenkins valde att tillsammans med de två döttrarna att stanna i Nordkorea då han inte ville bli utlämnad till USA.

Sedan dess har den Japanska regeringen försökt förmå USA att inte gripa honom ifall han återförenades med sin familj i Japan. Det har USA vägrat att gå med på och istället sagt att de förväntar sig att Japan överlämnar Jenkins direkt när han kommer till Japan.

Återförenades i Indonesien
För en dryg vecka sedan återförenades familjen i Indonesien, som inte har något utlämningsavtal med USA. Då sades det att Jenkins fortfarande inte ville riskera att utlämnas till USA för rättegång där.

Hans döttrar, som aldrig tidigare lämnat Nordkorea, och hans fru har nu övertalat honom att ändå åka till Japan.

– Jag gör det för att hålla ihop min familj, sa han.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista