Barn får svårt att träffa intagna föräldrar

Omkring 8 000 barn i Sverige har föräldrar som sitter i fängelse och det är svårt för barnen att träffa sina föräldrar. Nu ska Österåkeranstalten inte längre låta barnen besöka sina pappor på avdelningarna, på grund av säkerhetsriskerna.

– Vi hade en incident 2002, när det skedde en direktrymning från anstalten i samband med ett avdelningsbesök. Efter det fick vi uppdraget att se över besöksverksamheten och att avveckla den här typen av besöksverksamhet, säger Torbjörn Nyberg, biträdande kriminalvårdschef på Österåkeranstalten.

Besök på avdelningen
De barn som har sina pappor på Österåkeranstalten har sedan 70-talet kunnat hälsa på papporna inne på de avdelningar där de bor.

Målet med de så kallade avdelningsbesöken har varit att barnen ska få se hur papporna har det i vardagen och kunna vara på anstalten under en längre tid utan att behöva bli inlåsta.

Till hjälp för personal
Internerna på Österåkeranstalten är mycket kritiska till förslaget att lägga ned avdelningsbesöken på alla avdelningar utom på utslussningsavdelningen och istället bygga vanliga besöksrum som på andra anstalter.

– Det är till mycket hjälp att få avdelningsbesök, dels för personalen som får lära känna familjen och dels att få träffa barnen under normalare former, säger en av internerna.

– Det blir tryckt stämning att sitta inlåst i ett litet rum med barnen. Det är bättre att ha dem på avdelningen, för då kan man laga mat och man kan äta ihop, man kan gå på promenad och gå där det finns gungor, fortsätter han.

Flera av de anställda på Österåkeranstalten tycker också att det vore ett steg i fel riktning att ta bort avdelningsbesöken.

Går emot BO:s rekommendationer
Barnombudsmannen Lena Nyberg lämnade tidigare i år in en rapport till justitieminister Thomas Bodström om situationen för barn med frihetsberövade föräldrar.

I rapporten ”Straffa inte barnet” skriver hon att det är viktigt att barnen får se hur föräldrarna bor i vanliga fall, att barnen inte blir inlåsta när de besöker anstalten och att besöksrummen är anpassade efter barns behov.
Planerna på att lägga ned avdelningsbesöken på Österåker går alltså emot flera av barnombudsmannens rekommendationer.

– Skälet till att vi har tagit fram den här rapporten är att vi kan se att barn till frihetsberövade inte har fått det stöd de har behövt för att själva kunna leva ett tryggt och lyckligt liv. Det finns en risk att barn till frihetsberövade själva blir frihetsberövade i framtiden om man inte möter deras behov på ett bra sätt, säger barnombudsman Lena Nyberg.

Något slutgiltigt beslut är inte fattat än, men kriminalvårdschefen Torbjörn Nyberg tror att avdelningsbesöken kommer att vara borta i början på nästa år.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".