Hur mycket kostar huvudlössen samhället?

Studien ska bestå av enkäter till personal inom barnomsorgen
1:29 min

Nu ska Smittskyddsinstitutet tillsammans med danska och brittiska forskare ta reda på hur mycket huvudlössen egentligen kostar samhället.

Under 1990-talet och 2000-talet ökade problemen med huvudlöss i Sverige, nu har det planat ut något, men det är fortfarande mer än för 30 år sedan. En orsak kan vara större barngrupper, alltså fler som kan ta med sig lössen till daghem eller skolor.

Och nu vill forskarna ta reda på hur mycket huvudlössen kostar samhället, det kan handla om hur mycket tid skolpersonal lägger ner på bland annat information, om föräldrar som är hemma från jobbet. Och om hur mycket pengar som det köps lusmedel för.

Studien kommer att bestå av ett antal frågor som skickas ut, främst till barnomsorgspersonal i Sverige, Danmark och England nu när det är förhållandevis lite problem och sedan igen i augusti igen, vid skolstarten när problemen är som störst.

– Vi vill ställa liknande frågor, både till England, Danmark och Sverige. Då kan man dels jämföra resultaten sedan kan man se skillnader på hur mycket det kostar i olika samhällen. Man kan se hur mycket de lägger ner på informationsinsatser. Då kanske man kan se vilken väg man ska gå för att få ner antalet löss, säger Johan Lind som är parasitolog vid Smittskyddsinstitutet..

Forskarna hoppas på ett första resultat till hösten. Förutom att få en uppfattning om själva samhällskostnaderna, kommer kommande information om huvudlöss baseras på undersökningen.

--  Vi vet att föräldrar inte är hundra procent säkra på hur lusen fungerar och för att kunna lägga ut informationsinsatser så vill vi ta reda på vad kostnaderna ligger på i dag i samhället, säger Johan Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".