Villaägare straffas vid miljöanpassning

För en del villaägare innebär en lägre energiförbrukning högre skatt. Som Ekot har berättat tidigare införs enligt ett EG-direktiv obligatoriska energideklarationer av hus, för att få Sveriges husägare att börja spara energi.

När husägaren väl börjar spara energi höjs fastighetsskatten på huset och besparingen äts upp, Det menar Villaägarnas riksförbund där Jan Söderström är energiexpert.

– Det är helt fel att man har en sån hård beskattning när småhusägare spar energi. Det kan inte gå ihop det här, säger Söderström.

Ökad fastighetsskatt
Villaägarnas riksförbund är upprörda över att den villaägare som satsar på att minska energiförbrukningen inte får behålla de pengar som sparas. Istället tar staten en del i höjd fastighetsskatt eftersom åtgärder som att installera värmepump höjer fastighetens värde och därmed skatten.

Enligt villaägarnas riksförbund, får villaägaren i princip betala ett tillägg på upp till 20 procent av värmepumpens kostnad genom ökad fastighetsskatt. Åsa Domeij är riksdagsledamot för miljöpartiet.

– Jag tycker att det är fel. Vi i miljöpartiet vill att fastighetsskatten ska miljöanpassas. Man ska inte straffas med skatt när man gör bra miljöinvesteringar.

Miljöpartiet är regeringens samarbetspartner. Vad har ni för ansvar att det har blivit så här?

– Att det har blivit så här har vi inget ansvar för, det blev så innan vi kom med i samarbetet. Däremot kan man säga att vi inte har lyckats driva igenom en förändring.

Regeringen kan påverkas
Åsa Domeij hoppas de EG-direktiv som ger obligatoriska energideklarationer och energiklassificering av hus kan få regeringen att svänga.

– Jag tror att det här direktivet kan leda till ett opinionstryck från villaägarna och det kan påverka regeringen att börja fundera på en miljöanpassad fastighetsskatt, säger Åsa Domeij, riksdagsledamot för miljöpartiet.

Erik Palm
erik.palm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista