Foto: Brynjar Gauti/Scanpix.

Inget nyval på Island

Statsminister Johanna Sigurdardottirs rödgröna regering har med knapp marginal överlevt misstroendeomröstningen i det isländska alltinget.

32 medlemmar röstade sent på onsdagskvällen emot det borgerliga Självständighetspartiets krav på nyval. 30 röstade för och en avstod.

Misstroendekravet kom efter islänningarnas nej till Icesave-avtalet i lördagens folkomröstning. 60 procent sade nej till regeringsförslaget om hur Storbritannien och Nederländerna skulle ersättas för internetbanken Icesaves konkurs 2008.

– Det var nära, men det blev en majoritet, sade en lättad Johanna Sigurdardottis efter omröstningen i alltinget.

Nu avgörs frågan med största sannolikhet i Eftas övervakningsorgan ESA. Det är en domstolsbehandling som enligt analytiker kan bli kostsammare för Island än den lösning som väljarna förkastade.

Totalt rör det sig om 36 miljarder kronor, motsvarande 108 000 kronor per islänning. Skulden uppstod när Storbritannien och Nederländerna kompenserade sina medborgare som förlorat besparingar hos Icesave.

För ett drygt år sedan sade över 90 procent av islänningarna nej till ett Icesave-avtal i en folkomröstning. Det avtal som förkastades i lördags var gynnsammare för Island än det förra.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".