Foto: Eitan Abramovich/PRB

Svårt bilda israelisk koalitionsregering

Den israeliske premiärministern Ariel Sharons försök att bilda en ny regeringskoalition där även Arbetarpartiet ingår, stöter på svårigheter.

Arbetarpartiets ordförande, veteranpolitikern Shimon Peres, ställer krav på ändringar i regeringsprogrammet, vilket premiärminister Sharon vägrar att gå med på.

Tillbakadragandet av israeliska trupper och bosättare från Gazaremsan bör ske snabbare, anser Shimon Peres. De åtstramningar i ekonomin som har genomförts, har haft svåra konsekvenser för de allra fattigaste. Det är de två viktigaste punkterna där Arbetarpartiet vill ändra på den rådande politiken.

Emot en reträtt
I Ariel Sharons konservativa Likudparti vill högerfalangen inte höra talas om dylika förändringar. Den delen av partiet är tveksamma till eller helt emot en reträtt från Gaza.

Vad ekonomin beträffar, så har den nuvarande finansministern, Ariel Sharons starkaste rival inom partiet, Benjamin Netanyahu deklarerat att det inte blir några ändringar och att det är fel att föra koalitionsförhandlingar med Arbetarpartiet.

Men Ariel Sharon har bestämt sig för att genomföra Gazareträtten. För att det ska lyckas behöver han Arbetarpartiets stöd. Detta sedan han avskedat två av ministrarna i regeringen som var emot evakueringen. Det har lett till att regeringen inte längre har en majoritet av parlamentet, Knesset, bakom sig.

Två alternativ
Enligt Sharon finns det bara två saker att välja på; att ta in Arbetarpartiet i regeringen eller utlysa nyval.

Detta har inte bara upprört högerflanken i hans eget parti, utan även de nationalistiska och religiösa partierna. Det är för att mildra den kritiken som även två ultraortodoxa partier nu har bjudits in till koalitionsförhandlingar, vilket ses med oblida ögon av Arbetarpartiet.

De förhandlingarna ska inledas i början av den här veckan, men redan den första förhandlingsdagen kärvar det således i överläggningarna med den viktigaste, tilltänkta partnern Arbetarpartiet.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista