Problem med rösträkning befaras i USA

Problemen med rösträkningen i det förra amerikanska presidentvalet kan upprepas i år igen. Trots löften om att modernisera systemet, är det långt ifrån genomfört fyra år senare.

I det förra presidentvalet vann president George Bush med 537 röster i Florida. Kanske. För när valet mellan demokraternas Al Gore och republikanen George Bush blev så jämt att varje röst var livsviktig, så visade det sig att mycket hade gått på tok.

Valsedlar hade registrerats fel, eller inte alls. Till slut avgjordes hela valet i domstol.

Då lovade de ansvariga att detta aldrig skulle hända igen. Nu visar det sig att tre fjärdedelar av årets rösterna kommer att registreras med samma gammalmodiga utrustning som användes år 2000.

Var åttonde röst kommer att stansas på samma sätt som man alltid gjort. Just de stanskort där man fick granska det sätt på vilket hålen gjorts för att vara säkra på hur rösten skulle räknas förra gången.

Elektronisk röstning
I Florida, där problemen var som störst, har man nu infört elektronisk röstning, men de rösterna får väljarna inget papperskvitto på. Nu är många rädda att om också årets val blir jämt, så går det inte att räkna om rösterna om tekniken inte skulle fungera.

Oroliga väljare har nu börjat samla in underskrifter mot e-röstningen. I Kalifornien förbjöds datoranvändningen ett tag, men en domstol upphävde förbudet.

Problem med poströster
Den elektroniska röstningen finns på fler ställen. 50 miljoner amerikaner väntas rösta på det här sättet i år, men bara en halv procent kommer att få ett kvitto på sin röst.

Men det finns fler problem. De drygt 160 000 soldater som finns i Irak och Afghanistan just nu skall poströsta, men är oroliga över att deras röster skall hamna på villovägar eller att de inte skall få sina valsedlar i tid. I förra valet hände det nästan var tredje militär. Ännu finns ingen lösning.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista