EU-tjänsteman hotar avslöja fusk

Den holländske EU-tjänstemannen Paul van Buitenen, som blev känd för att avslöja fusk i EU-kommissionen, hotar att presentera nya bevis på fusk om den tidigare kommissionären Edith Cresson går fri från straff.

Buitenen valdes in i EU-parlamentet som öppnar i Strasbourg på tisdag den 20 juli och tänker använda sin nya plattform.

– Jag har bevis för att Edit Cresson var den som beordrade bedrägerierna, säger Paul van Buitenen, vars parti Europa Transparent, ungefär ”Insyn i Europa” fick två av de holländska mandaten i valet till EU-parlamentet förra månaden.

Utredning lades ner
van Buitenen är upprörd över att en civil domstol i Belgien nyligen lade ner anklagelserna mot Cresson för bedrägeri.

– Om EU-kommissionens egen utredning, som kan leda till att Cresson förlorar sin pension, inte heller leder någonstans kommer jag att lägga pappren på bordet, säger han.

Vill påvisa brister
van Buitenens avslöjanden, som gjordes för snart sex år sedan år sedan, ledde till att den dåvarande kommissionen tvingades avgå, men också till att van Buitenen själv stängdes av, omplacerades och fick sänkt lön.

Som parlamentariker tänker van Buitenen presentera bevis han säger sig ha på hur illa systemet fungerar. På så sätt hoppas han också få andra partier att kräva nya regler inom EU som förhindrar fusk och missbruk.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista