Farligt jobb vara tjetjensk president

Den 29 augusti ska den ryska delrepubliken Tjetjenien välja en ny president. Men den senaste veckan har återigen visat att situationen i den krigshärjade delrepubliken långt ifrån är så normal som Rysslands president Putin hävdar.

Troligen är det världens farligaste jobb som ska tillsättas om en dryg månad. Ingen av de personer som lett Tjetjenien sedan Sovjetunionens fall för drygt tio år sedan har undgått att utsättas för blodiga attentat, oavsett om de varit Moskva-trogna eller separatister. Tre av dem har dödats.

I förra veckan var det dags för attentatet mot den tillfällige presidenten Sergej Abramov. Hans konvoj attackerades och en av hans livvakter dödades.

På söndagen dödades en ledare för den tjetjenska avdelningen av president Vladimir Putins stödparti av tre män som stormade hennes hem och sköt henne till döds.

Krig sedan 1994
Kriget mellan Ryssland och tjetjenska separatister har nu pågått sedan 1994 med några få års uppehåll. Kriget har förts på olika sätt; genom hårda strider, kidnappningar, gisslandramer och räder in i grannländer. Men ingen fredlig lösning är i sikte.

Den ryska regeringen försöker bevisa att läget är normalt. Häromdagen sa den ryska kommunikationsministern att mobiltelefonnätet i republiken fungerar igen.

Men vad Ryssland än säger är läget inte normalt. Nästan varje dag rapporteras om nya döda i strider. I helgen dödades uppemot 20 tjetjenska separatister och flera ryska soldater.

Jagas av ryssarna
Tjetjenen Aslan Maschadov valdes till president i ett val under några få år av fred under mitten av 90-talet. Nu jagas han av ryssarna och lever i hemlighet inne i Tjetjenien.

I helgen sa i helgen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att kriget kommer spridas utanför Tjetjenien och det nu pågående kriget kommer att överleva Putin, alltså pågå minst fyra år till.

Den som Putin vill se som president och därför troligen också kommer väljas i det tjejtjenska valet som noga kontrolleras av Kreml; Alu Alchanov har därför en minst sagt svår och farlig uppgift framför sig.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista