Foto: Scanpix.

Mäklare tror på fortsatt stigande bopriser

"Barnfamiljer har inte råd"
1:33 min

Bolånetak och ihållande räntehöjningar från Riksbanken har satt press på prisutvecklingen när det gäller villor och bostadsrätter. Det visar ny statistik. Men Katarina Pettersson, fastighetsmäklare i Torekov i Skåne tror ändå på fortsatt stigande priser.

– Vi tror att det kommer blir bättre i år också, säger Katarina Pettersson.

Vad får man betala för ett hus här?

– Det beror på vad det är för hus. Det finns hus mellan två och 15 miljoner.

Vem är det som köper?

– De flesta är badgäster och sommargäster.

Men kanske har prisrallyt i heta Torekov stannat av för den här gången. Det ser det ut att ha gjort på flera håll. I Stockholms innerstad sjönk priserna på bostadsrätter i mars. De senaste tre månaderna har villapriserna i landet i stort legat stilla.

Förklaringen är delvis bolånetaket som Finansinspektionen spikat upp och som gör det svårt för dem utan egna pengar att stoppa in i affären att vara med och trissa upp priserna. Bankerna är inte längre lika villiga att låna ut pengar till hela bostadens värde.

Räntehöjningarna från Riksbanken kommer att fortsätta och det har gjort hushållen mer eftertänksamma, säger Peter Pütsep på Svensk fasighetsförmedling.

Nu spår många bedömare stillaliggande priser en tid framöver, kanske välbehövligt.
Eva Gendt bor i Torekov och hon säger så här om bostadspriserna:

– Jag tycker att de har blivit för höga för barnfamiljer kan inte flytta hit och vi behöver barn och unga familjer hit, säger hon.

Tror du att det kommer att fortsätta utvecklas som det hittills gjort?

– Ja tyvärr tror jag att det bara går åt ett håll hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".