Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen underkänner regeringens styrning

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 18.46
Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 13.26

Regeringen får kritik för dålig styrning och uppföljning av de internationella insatserna. Det är Riksrevisionen som har hittat många brister, bland annat är de faktiska kostnaderna för insatserna okända, säger riksrevisor Jan Landahl.

Riksrevisionen har i sin granskning tittat närmare på två insatser - den i Kosovo och den i Afghanistan.

--För det första handlar det om ganska mycket pengar, mer än tre miljarder. Vi tror dessutom att kostnaderna är högre än så, men inte ens vi har klarat av att kartlägga alla pengar som ingår i systemet. Ett annat problem är att regeringen betonar vikten av samverkan mellan civila, militär och andra instanser. Men man har varken talat om när eller hur man ska samverka. Så när vi tittar så hittar vi ingen samverkan, säger riksrevisor Jan Landahl till Ekot.

I fallet Kosovo finns ingen som följer upp den samlade svenska insatsen, som är splittrad i två militära delar - den ena under Nato och den andra bilateral - samt en civil del.

När det gäller insatsen i Afghanistan råder förvirring om huruvida den civila grenen ska samarbeta med den militära, som ingår i den internationella styrkan ISAF.

Regeringen ger två olika direktiv, säger Jan Landahl:

Samtidigt som regeringen säger att det är viktigt med civilmilitär samverkan civil-militärt, så säger man på den biståndspolitiska sidan att man inte får samverka med den militära sidan på grund av säkerhetsskäl.

Bristerna gör att riksdagen har varken kontroll eller insyn i de svenska internationella insatserna:

--Regeringen är skyldig att återrapportera resultat till riksdagen, säger Jan Landahl.

--Jag har inte fått rapporten, men jag ska läsa den med intresse. Vi är alltid mottagliga för synpunkter och det finns alltid sådant som kan göra bättre, så att när jag får rapporten lovar jag att läsa den, säger utrikesminister Carl Bildt om kritiken från Riksrevisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".