Framför allt drabbar greminiellan tallar.

Blöt sommar gynnar skadesvamp

Den hittills så blöta och kalla sommaren gynnar den fruktade svampen greminiella som redan orsakat skador för miljardbelopp på den svenska skogen.

En av dem som varnar för svampens spridning är Per Hansson, skogspatolog på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

– Det vi har upplevt är exakt det väder som svampen behöver för att sprida sina sporer. Under sommaren sprids nämligen sporter vid regn och hög luftfuktighet, säger han.

Tall drabbas
Greminiella är en svamp som i värsta fall tar död på skogen och framför allt är det tall som drabbas.

Det nuvarande utbrottet började redan 2001 och sen dess har ofattbara 450 000 hektar skog i Sverige infekterats. Ekonomiskt handlar det om förluster för skogsägarna på runt 1,5 miljarder kronor.

Framförallt är det områden kring Bergslagen samt Västerbotten, Jämtland, Hälsingsland och småländska höglandet som drabbats.

Inget botemedel
Forskarna har fortfarande inte hittat något botemedel mot svampen, däremot har man kommit fram till att vissa vädertyper gynnar greminiellan. Enkelt kan man säga att svampen gynnas av regniga somrar och milda vintrar.

Eftersom förra sommaren var varm och torr, precis sådant väder som svampen inte gillar, drog många skogsägare en lättnadens suck och trodde att faran var över. Men denna sommaren som enligt SMHI är den sämsta sen 1928, gör att forskarna befarar att svampangreppen kan få ny fart.

– Vi ska komma ihåg att för att det ska kunna bli riktigt allvarligt nästa år, behöver svampen en mild, lång vinter. Även om sommaren nu är regnig och sval, och sporerna kan spridas, räcker inte det. Det är inte säkert att det blir greminiellaskador nästa år, men efter den här sommaren har risken ökat markant, säger Per Hansson, skogspatolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista