Maria Wretemark från Västergötlands museum.

Magnus Ladulås grav öppnas

1:48 min

Foto: Henrik Nordin/Svea Film

I Riddarholmskyrkan i Stockholm har man öppnat Magnus Ladulås flera hundra år gamla grav. Genom att analysera delar av hans skelett ska man få svar om släktskap, hälsa och matvanor.

Vid Magnus Ladulås grav längst fram vid högaltaret i Riddarholmskyrkan i Stockholm är locket undandraget och om man tittar ner så är det ett ganska trångt utrymme där sju personer legat begravda.

Benresterna och kopparskrinen har flyttats till sakristian för att man ska göra DNA-undersökningar innan de läggs ner igen om några veckor.

Maria Wretemark från Västergötlands museum som är vetenskapligt ansvarig för projektet. Hon undersöker kopparskrinet som innehåller Magnus Ladulås benrester.

– En lång person kan man se så här med blotta ögat, säger hon.

Anledningen till att graven öppnas vilar i en annan grav en bit härifrån, säger Maria Wretemark.

– Bakgrunden till det här är en gravöppning vi gjorde i Vanhems klosterkyrka 2002, när vi tittade på Birger Jarls grav. Då tog vi bland annat DNA-analyser på de skeletten. Men vi har inget att jämföra dem med, så för att verkligen kunna vara säkra på att det handlar om Birger Jarls DNA är vi tvungna att jämföra de DNA-profilerna med andra samtida kända släktingar.

Och nu när Magnus Ladulås grav öppnas för första gången sedan 1915 görs inte bara DNA-analyser. Man ska även kartlägga dieter, sjukdomar och skador, en utredning som tar två år.

– Så fort vi har DNA-profilen från Magnus Ladulås kommer vi att scanna igenom den för att titta efter ovanliga varianter. Sedan kommer vi att utföra DNA-analys på de andra individerna för att se om de har de här ovanliga varianterna. När vi har de resultaten kan vi säga släkt eller inte släkt, säger Andreas Tillmar som är rättsgenetiker på rättsmedicinalverket.

Återbegravning hålls den sjätte maj.

Förbjöd våldgästning

Magnus Ladulås, född cirka 1240, hette egentligen Magnus Birgersson och var kung i Sverige 1275 till sin död 1290. Hans far var Birger Jarl.

1276 gifte han sig med Helvig av Holstein. De fick tillsammans sönerna Birger, Erik och Valdemar och döttrarna Ingeborg och Rikissa.

Magnus Ladulås förbjöd våldgästning, det vill säga att överhetspersoner och deras följen med våld tilltvingade sig mat och husrum hos bönder. Man tror att det är därför han kallas "Ladulås", han satte bildligt talat "lås för bondens lada".

Källa: NE (TT)

Bonnie Halling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista