Carl-Henrik Svanberg. Foto: Susan Walsh/Scanpix.

Demonstrationer utanför BP:s stämma i London

"BP hade kunnat förhindra olyckan"
1:41 min

Det var tumultartat när oljebolaget hade sin bolagsstämma i London i dag. En hel del demonstranter samlades utanför för att protestera mot miljöförstörelsen när en av BP:s oljeplattformar exploderade i Mexikanska golfen förra våren.

Några av demonstranterna blev utslängda från stämman - andra fick vara kvar och BP:s styrelseordförande, svensken Carl-Henric Svanberg, försökte först avbryta en av dem.

Men Carl-Henric Svanberg tystnade när Antonia Juhasz från den amerikanska människorättsorganisationen Global Change började läsa upp ett uttalande från pappan till Gordon Jones, en av de elva arbetare som dog vid explosionen på oljeplattformen Deepwater Horizon.

– Ni i BP:s ledning hade kunnat förhindra den här olyckan, enligt pappan till Gordon Jones om ni inte hade varit så giriga utan istället hade satsat mer på säkerheten på oljeplattformen. Ni spelade tärning med min sons liv och ni förlorade. Uttalandet utmynnade i frågan vad BP tänker göra för att det här inte ska hända igen. Och Carl-Henric Svanberg svarade med att beklaga olyckan.

– Ingenting vi gör kan få de döda arbetarna tillbaka sa Carl-Henric Svanberg men sa sen att BP nu gör allt man kan för att det här inte ska upprepas, sa han.

Och Carl-Henric Svanberg sa också på stämman att han tror att förra årets prövningar kommer att göra BP till ett starkare bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".