Matbutiker lämnar de stora grossisterna

Allt fler matbutiker lämnar de stora matvarugrossisterna för uppstickaren Bergendahls i Skåne. Missnöjet med Ica, Axfood och KF beror på högre priser och centralstyrning, enligt Bergendahls själva.

Under det senaste året har 23 matbutiker lämnat de stora grossisterna för att istället köpa sin mat från skånska bolaget Bergendahls, som nu säljer till 124 butiker. En litet antal, kan tyckas, eftersom Sverige har totalt 4 000 matbutiker, där de andra handlar av Ica, Axfood och KF.

Men Bergendahls har tre procent av marknaden och räknar med att dubblera marknadsandelen inom de närmaste åren.

”Centralstyrt utbud”
Bergendahls Peter Lund tror att allt matvarutikernas ägare är missnöjda med de stora grossisterna för att de centralstyr utbudet, och det kanske inte alltid passar i den lokala butiken, menar Peter Lund.

– Vi har inte köttfärs på annons över hela landet, i alla butiker. Det är handlaren som får välja själv vad handlaren vill ha på annons, efter vad konsumenterna på orten vill ha. Det är den stora skillnaden, säger Peter Lund.

Lokala leverantörer
Peter Lund tror även att kunderna lockas till Bergendahl eftersom de inte är tvungna att handla från grossistens centrallager i Hässleholm, utan kan köpa direkt från leverantören om de får fram ett bättre pris. Vill de köpa från lokala leverantörer är det fritt fram, säger Peter Lund.

– Det är inte bara priset. Du har även de lokala producenterna kvar. Det är viktigt för konsumenterna i Sverige. Det ska inte vara likadant över hela landet, säger Peter Lund, vice cd för Bergendahls.

Men Claes-Göran Syldén, vd för Ica-handlarnas förbund, menar att möjligheten att handla lokalt är lika stor inom Ica. Till exempel har Claes-Göran Sylvén själv en butik i Norrtälje, där han säljer fläskkött och honung från lokala leverantörer.

– Centralstyrning kan ju låta negativt. Men centralstyrning är en form av samverkan. Att man samlar volymer och gör saker som man kan göra bättre gemensamt. Det som görs bättre lokalt och i enskild butik, det kan man göra i enskild butik, säger Claes-Göran Sylvén.

Annika Lund
annika.Lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista