Förändrat ersättningssystem kan sänka kostnader

Kostnaderna för de offentliga försvararna skulle kunna minskas genom att taxesystemet förändras hävdar Monika Dahlbom, ställföreträdande generaldirektör för domstolsverket.

Statens kostnader för offentliga försvarare har ökat kraftigt under de senaste åren. I år räknar domstolsverket med att kostnaden blir högre än anslaget från staten.

Ett sätt att minska kostnaderna kunde vara att ersättningarna till advokaterna i större utsträckning skulle styras av ett förändrat taxesystem, säger Monika Dahlbom, ställföreträdande generaldirektör för domstolsverket.

– Hade vi inte haft taxor i vissa delar som vi har i dag så hade kostnaderna förmodligen varit ännu högre. Försöket utan taxa som bedrevs i Göteborg visade att kostnaderna steg, säger Monika Dahlbom.

Betalt i schablonbelopp
Det skulle innebära en förändring i taxesystemet eftersom advokaterna i dag bara får betalt efter schablontaxor när målen avgörs snabbt, ungefär på en dag.

Tendensen är snarare att målen blir allt längre och därmed får fler betalt per timme.

Fram till sista juni i år kostade de offentliga försvararna 341 miljoner vilket kan jämföras med 329 miljoner kronor under samma tid förra året.

Överstiger budgeten
Det innebär troligen att domstolsverket kommer att överstiga sin budget i år.

Men det oroar inte Susanne Eberstein, socialdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet.

– När polisen får mer pengar och blir effektivare så belasta också resten av kedjan. Vi vill ju ändå leva i ett rättssamhället och att polisen ska gripa många brottslingar. Så det här är något som vi får ta. Socialdemokraterna har ju också tänkt sig att föra över resurser från försvaret till rättsväsendet av sådana här anledningar, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista