Bra resultat för SSAB

Priserna på stål stiger och världens stålproducenter går på högvarv. Framför allt är det en stark efterfrågan i Kina som drar. Det här är en utveckling som gynnar den svenska ståljätten SSAB, som i dag, måndag redovisar halvårsresultatet.

– Om vi tar halvårsresultatet så är det de näst bästa vi har haft sedan extremåret 1995. Det här är ett mycket starkt resultat, säger SSAB:s VD Anders Ullberg.

Hur länge tror du det håller i sig?

– Den tillväxt som vi har haft under första halvåret är så extrem, så vi skriver i halvårsrapporten att tillväxten kommer fortsätta men inte i samma höga tempo.

Det går bra för den svenska stålindustrin just nu. I dag, måndag, kunde ståljätten SSAB bolaget lägga fram sin halvårsrapport som visar att vinsten före skatt under de sex månaderna var nästan 1,7 miljarder kronor, mer än dubbelt jämfört med samma period i fjol.

Stark efterfrågan i Kina
SSAB seglar just nu med i den starka efterfrågan som sveper över världens stålindustri. Med fulla orderböcker har stålföretagen kunnat höja sina priser, även om de också fått högre kostnader när dom tvingas betala betydligt mer för de snabbt stigande priserna på råvarorna till sin produktion.

Bakom dom goda tiderna för stålindustrin en bra efterfrågan i USA och Europa, men framför allt en mycket stark efterfrågan i Kina, som just nu sopar välden ren på allt från malm, koks, skrot till färdiga stålprodukter, säger Håkan Murby som är VD vid branschorganisationen Jernkontoret.

– Det har skapat en efterfrågevåg. De bygger hus, de bygger, vägar, de bygger broar och bilar. Det har skapat en enorm efterfrågeökning. Dessutom bygger de ut sin stålproduktionsverksamhet, den ökar med 20 procent per år. Ökningen är lika stor som tio svenska stålproduktioner.

Inte fler jobb
Vid SSAB jobbar i dag knappt 10 000 personer. I hela Sverige sysselsätter stålindustrin ungefär det dubbla, 20 000 personer. Men de goda tiderna för branschen kommer troligen Sören Granath soren.granath@sr.se inte leda till så många fler jobb, tror Håkan Murby.

– Jag tror inte att det blir någon dramatisk ökning, för stålindustrin är väldigt duktig på att producera mycket på den bemanning man har. Samtidigt rationaliserar man, så jag tror inte att det bli någon ökning, säger Håkan Murby. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".