Oskarsson: Konst kan inte värderas i pengar

Chefen för Folkteatern i Gävle, Peter Oskarsson, svarar nu på den kritik han och teatern fått för att slösa med skattemedel. Enligt Oskarsson är det fel att värdera hans arbete i pengar.

Folkteatern i Gävle är den teater i Sverige som får mest kulturstöd per biljett, samtidigt som Peter Oskarsson har mycket förmånliga anställningsvillkor.

– Sanningen är att konst inte kan värderas i ekonomiska termer. Folkteatern har varit dyrare sedan 1982. Politikerna har valt att satsa på en sådan teater. De har ansett att teatern med de kostnader vi har haft en stor betydelse för regionens utveckling, säger Peter Oskarsson.

Det var i slutet av förra veckan som tidningen Svenska Dagbladet gjorde en genomgång av  kulturstödet till landets Länsteatrar.

Dubbelt så mycket stöd som dramaten
Folkteatern i Gävle fick mest stöd per biljett 1 600 kronor, mer än dubbelt så mycket som exempelvis nationalscenen Dramaten.

Samtidigt har Folkteaterchefen Peter Oskarsson ett förmånligt anställningskontrakt som förutom lönen på drygt 55 000 per månad ger rätt till extra ersättning när han regisserar, en övernattningslägenhet, åtta veckors semester, guldkort på SJ och en fallskärm på två årslöner.

Inte oskäligt
Men Peter Oskarsson tycker inte att hans avtal är oskäligt.

– Mitt avtal är ett normalt teaterchefsavtal. Det är en lönenivå som ligger strax över genomsnittet för svenska teaterchefer. De extraersättningar jag får är nästan identiska med dem som journalister har för upphovsrätt. Det som särskiljer mitt sätt att ta ut extraersättningar är att jag har tagit ut lägst möjliga ersättningarna för upphovsrätt. 

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista