Energisparande åtgärder kan ge höjd skatt

Enligt ett EG-direktiv kommer det ske obligatoriska energideklarationer av hus, för att få Sveriges husägare att börja spara energi. Men när husägaren väl börjar spara energi kan fastighetsskatten på huset höjas och besparingen bli mindre. Det menar Jan Söderström som är energiexpert på Villaägarnas riksförbund.

-Det är ju helt fel att man har en så hård beskattning. Det kan inte gå ihop det där, säger Jan Söderström.
 
Villägarnas riksförbund är upprörda över att den villlaägare som satsar på att minska energiförbrukningen inte får behålla de pengar som sparas. Istället tar staten en del i höjd fastighetsskat eftersom åtgärder som att installera värmepump höjer fastighetens värde och därmed skatten. Enligt villaägarnas riksförbund, får villaägaren i princip betala ett tillägg på upp till 20 procent av värmepumpens kostnad genom ökad fastighetsskatt.

-Jag tycker att det är fel. I miljöpratiet vill vi att fastigehtsskatten miljöanpassas, säger Åsa Domeij, som är riksdagsledamot för miljöpartiet.

Hon hoppas nu att de EG-direktiv som ger obligatoriska energideklarationer och energiklassificering av hus kan få regeringen att svänga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista