Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Bombningarna fortsätter tills Kadaffi avgår"

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 12.25
Inga planer på vapen till motståndarsidan
(1:58 min)
Sarkozy, Obama och Cameron skriver tillsammans. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix.

Den brittiska tidningen The Times publicerar idag en något ovanlig artikel, undertecknad av de tre ledarna för Frankrike, Storbritannien och USA. Presidenterna Sarkozy och Obama och premiärminister Cameron gör gemensak sak och uttalar tydligt att Muammar Kadaffi inte har någon framtid som Libyens ledare.

"Bombningarna fortsätter tills Kadaffi avgår. Att lämna honom vid makten vore ett orimligt svek", skriver presidenterna Sarkozy och Obama och den brittiske premiärministern Cameron.

De tre, som tog initiativet till interventionen i Libyen och var drivande bakom FN-resolutionen 1973, försvarar nu sin ståndpunkt -  samtidigt som klyftan till många andra länder tycks växa kring Libyen-operationen.

De tre ledarna skriver att FN-resolutionen endast ger mandat för att skydda civila i Libyen, inte att driva bort Kadaffi med våld. "Men det vore omöjligt att tänka sig en framtid för Libyen med Kadaffi vid makten", lyder meningen som följer i artikeln.

Det är otänkbart att någon, som försökt att massakrera sitt eget folk, skulle kunna spela en roll i framtiden, anser Sarkozy, Obama och Cameron och pekar på att Internationella brottmålsdomstolen just nu utreder de allvarliga brott som begåtts mot civila.

Frankrikes försvarsminister Longuet säger till den franska tv-kanalen LCI att de tre nu går utanför FN-resolutionen 1973, men att när tre världsledare säger samma sak, så kanske det är viktigt att FN och säkerhetsrådet antar en ny resolution.

Kina och Ryssland har hela tiden varit mot angreppen. Igår underströk den så kallade Brics-gruppen, där också Brasilien, Indien och Sydafrika ingår, att användandet av våld måste undvikas. I Europa är det framförallt Tyskland som markerat sitt avståndstagande. 

Artikeln ska ha arbetats fram när Cameron i onsdags var i Paris. Obama, som signalerat att USA vill dra sig ur Libyen, ska sedan ha accepterat artikeln.

Sarkozy och Cameron var vid sitt möte ense om att angreppen måste intensifieras. Frankrikes försvarsminister säger i dag att det inte finns några planer på att beväpna rebellerna, därför måste Kadaffi-sidan försvagas för att undvika ett inbördeskrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".