Oroligheter i Syrien märks av i Libanon

Lugnt på taxiterminalen i Beirut
1:54 min

I Syrien väntas nya demonstrationer i dag efter fredagsbönen. Den syriska regimen har svarat hårdhänt på protesterna hittills, och i grannlandet Libanon märks spänningen.

Den ansedda mänskorättsorganisationen Human Rights Watch säger i en rapport i dag att uppskattningsvis 200 människor har dödats och hundratals gripits och torterats i Syrien. Och oroligheterna märks av i grannlandet Libanon.

Taxiterminalen för resenärer till Syrien ligger under en viadukt i centrala Beirut. För under 100 kronor kan man åka i delad taxi till Damaskus 14 mil bort och normalt går det 100 bilar i vardera riktningen varje dag, men inte nu.

– En normal dag har vi 100 bilar som går mellan Syrien och Libanon, i dag har vi ingen, säger terminalchefen Mohammed Baltaji.

De syriska gästarbetarna i Libanon stannar här över helgen nu och speciellt få är resenärerna i dag fredag, när alla vet att det antagligen blir demonstrationer och problem i Syrien.

Syrien är inte ett land där man talar fritt och det starka syriska inflytandet i Libanon och den syriska underrättelsetjänstens välkända närvaro här, gör människor försiktiga med orden också på libanesisk mark. Så de syriska taxichaufförerna låter som den syriska stats-tv:n.

– Det är inga problem i Syrien, säger Muhammed Munif från Damaskus, det är utlänningar som får betalt för att infiltrera och ställa till problem.

Och sedan två veckor tillbaka släpper den syriska regimen inte längre in män under 40 år som vill resa landvägen från Jordanien via Syrien till Libanon. Så de jordanska taxichaufförerna har förlorat sina bästa kunder, jordanska studenter på libanesiska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".