Det är svårt för lågprisbutiker som denna att etablera sig i Stockholm.

Axén Olin: Fler lågprisbutiker bör få tillstånd

De flesta ansökningar om att få bygga lågprisbutiker i Stockholm avslås. Kristina Axén Olin, moderat oppositionsborgarråd, anser att stadshuspolitikerna måste bevilja fler ansökningar.

– Stockholm blöder just nu. Alla siffror går åt fel håll. Vi har en skenande arbetslöshet. Vi har ett ökande socialbidragsberoende. Vi har extremt höga fastighetspriser och annat som gör att vi nu har en utflyttning från Stockholm. Då krävs det att ledarskapet gör allt vad man kan för att öka attraktionskraften. En viktig del i det är att få ner matpriserna. Då måste man öka konkurrensen, säger Kristina Axén Olin.

Dyrast mat i landet
I Stockholm är maten dyrast i hela landet. En förklaring kan vara att staden har få lågprisbutiker. Både Malmö och Göteborg har fler och där är också maten billigare.

Som Ekot berättat tidigare avslås de flesta ansökningar om att starta lågprisbutiker i Stockholm. Till exempel har tyska Lidl bara fått tillstånd för fyra butiker, trots att man lämnat in förslag på fyrtio tänkbara platser.

Måste vara balans
Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd menar att det beror på att det måste vara balans mellan bostäder, offentlig service och kommersiell service när man bygger nytt.

– Nånstan mellan 2006 och 2007 hoppas jag att stockholmarna också kan åtnjuta lägre matpriser, säger Annika Billström, Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd.

Det är en bit dit.

– Allt tar tid. Vi skulle ha beövt börja långt tidigare. Moderaterna gjorde faktiskt ingenting under perioden 1998-2002.

Men moderaten Kristina Axén Olin håller inte med.

– Det är inte sant. Det 10-punktsprogram som finns i dag, den enda markanvisning som har blivit en detaljplan och nu ett bygge i söderort är ett förslag som vi beslutade om. S, v och mp ger nu i och för sig markanvisningar, men när de sen kommer till statsbyggnadsnämnden och man väl ska få besluta om olika detaljplaner så att man kan börja bygga så blir det nej, säger hon.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att den här koalitionen har problem med miljöpartiet när det handlar om att varuhusen genererar biltrafik.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista