1 av 2
Nuhu Ribadu väntas inte lyckas slå sittande presidenten Goodluck Jonathan i dagens val. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
En av de yngsta utmanarna i presidentvalet i Nigeria i dag, Nuhu Ribadu, har gjort sig känd för tuffa tag mot korruptionen i landet. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Ung presidentkandidat utmanar i Nigeria

Har gjort en Obama-liknande valkampanj
1:57 min

Nigeria går till val i dag. Över 70 miljoner väljare ska välja ny president. Sittande presidenten Goodluck Jonathan är favorit, men han har mött oväntat stort motstånd.

Adenyi Bentsin, som jobbar som kypare på en av Lagos strandrestauranger, tänker rösta på en av de yngsta kandidaterna i årets presidentval: Nuhu Ribadu, mannen som gjorde sig känd internationellt när han var chef för anti-korruptionsmyndigheten, och den plötsligt började fungera.

Hans hårda tag ända upp på högsta politiska nivå fick honom sedan att gå i exil i några år, av fruktan för sitt liv.

Nu är han tillbaka i landet, med en Obama-liknande presidentkampanj, med ord som ”förändring” och ”vi kan”, och kontakt med de unga väljarna via de sociala medierna.

Han och den andra huvudmotståndaren, Muhammadu Buhari, verkade ett tag bli så populära att det har talats om att de kan tvinga fram en andra valomgång.

Förändring är något människor i Nigeria längtar efter, inte minst vad det gäller korruptionen. Den har snarast ökat de senaste åren, sedan Ribadu slutade som anti-korruptionschef, säger den politiska analytikern Jibrin Ibrahim.

– Att inte fortsätta att bekämpa korruptionen har varit den sittande presidenten Goodluck Jonathans stora misstag, säger Ibrahim.

Han citerar centralbankssiffror som visar att den nationella budgeten skulle öka med 40 procent, bara genom att sätta stopp för utflödet av de offentliga medel som nu hamnar i fel fickor.

Med tanke på vilket jobb Ribadu gjorde på anti-korruptionsmyndigheten skulle han kunna bli en bra president, säger Ibrahim, som ändå tror att Ribadu fortfarande är för ung och har för lite erfarenhet av politik på nationell nivå för att slå Jonathan.

De senaste opinionsundersökningarna ger honom rätt. Där samlar Ribadu och Buhari tillsammans bara strax över 30 procent av rösterna, medan sittande Goodluck Jonathan har en klar ledning med över 60 procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".