Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Nina Varumo/Scanpix.

När solen anländer sinar orken

Känns ögonlocken extra tunga? Då kanske du har drabbats av vårtrötthet. Cirka tre till fyra procent av svenskarna påverkas negativt av solens återkomst.

Redan Carl von Linné beskrev fenomenet. Han lade märke till att nordbor var mer melankoliska än människor söderut. Men först på 1950-talet fann man vetenskapliga belägg för att solljus påverkar välmåendet.

Enligt Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet, påverkas produktionen av melatonin, som reglerar vår dygnsrytm, och stresshormonet kortisol av solen.

– På vintern stiger vi upp i mörker, arbetar inne i en huskropp och går hem i mörker. Sedan ändras förutsättningarna radikalt när det blir ljusare. Vi påverkas av förändringarna, säger han till nyhetsbyrån TT.

 Årstidsrelaterade problem, som sänkt aktivitetslust och sänkt välbefinnande, uppstår främst i länder långt från ekvatorn. Ungefär 50 procent av svenskarna påverkas av årstidsväxlingar. De flesta på vintern och hösten.

– En liten andel, tre till fyra procent, drabbas av vårtrötthet. De flesta brukar känna att det biologiska systemet börjar fungera igen, säger Thorbjörn Laike.

Tröttheten går normalt över när kroppen vant sig vid en solig omgivning. Men i extremfall kan den eskalera till en depression. Då är läget akut och den som drabbas bör uppsöka läkare.

Så undviker du vårtrötthet

Håll en jämn dygnsrytm över hela året. Undvik kaffe och te på kvällarna. Försök få tillgång till dagsljus, framförallt under årets mörka månader. Tröttheten kan även bero på brist av vitamin D, som bildas i huden när vi är i solen. D-vitamin finns också i fet fisk som lax, sill och makrill. Besök en vårdcentral om du upplever vårtrötthet år efter år eller om du upplever håglöshet och har svårt att orka med.

 TT

Arbetsplats kan förvärra vårtrötthet

Enligt en undersökning genomförd av Novus, där 1 000 svenskar har svarat på frågor om vårtrötthet, har 77 procent av dem som uppger att de brukar drabbas av vårtrötthet redan börjat känna av den.

Undersökningen visar att 36 procent av dem som arbetar inom den offentliga sektorn brukar drabbas, jämfört med 23 procent inom den privata sektorn.

Vårtrötthet drabbar 35 procent av de LO-anslutna jämfört med 26 procent av de TCO-anslutna, enligt undersökningen.

Novus/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".