Premiärministern vill fortfarande avgå

En ny säkerhetschef över de palestinska områdena har utsetts av Yasser Arafat i ett försök att hejda upproret i Gazaremsan men premiärminister Ahmed Qureia håller fast vid att han vill avgå.

Ingen är vinnare i den här kampen och det som händer i Gaza är farligt, sa premiärminister Qureia efter måndagens krismöte i Ramallah på Västbanken. Han sa också att han fortfarande vill avgå men han har inte fått något skriftligt svar från Yasser Arafat på sin skriftliga ansökan om att få lämna premiärministerposten.

Impopulär släkting säkerhetschef
Regeringen sänder nu en kommitté till Gaza och Yasser Arafat möblerar om än en gång bland säkerhetscheferna för att lugna boende i Gaza.

Motståndet och vreden över att Yasser Arafat utsett sin impopuläre släkting till säkerhetschef blev för stort så efter bara två dagar återinsattes den tidigare säkerhetschefen Abdel Razek Majeida som säkerhetsansvarig över de palestinska områdena.

Släktingen, Moussa Arafat, får tillbaka sitt gamla jobb som säkerhetsansvarig över Gazaremsan. Och det är frågan om den här återgången till det gamla är rätta medicinen just nu.

Explosioner i Gaza City
Under eftermiddagen hördes en kraftig explosion över Gaza City vid ett av flyktinglägren. Enligt nyhetsbyrån Reuters skedde explosionen inne i ett hus där och skadade två personer. Familjen ska ha band till militanta islamistiska grupper. Den israeliska armén har inte kommenterat händelsen. Rädslan är stor för att det här upproret inte är över det värsta under de tio år som gått sen Yasser Arafat kunde återvända till Västbanken.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".