Polisförbundet vill inte avskaffa meddelarfrihet

Det svenska rättssystemet hotas av att poliser, domare och åklagare läcker uppgifter till medierna vid uppmärksammade rättegångar. Det tycker landshövding Anders Björck, som vill skärpa lagstiftningen och avskaffa den så kallade meddelarfriheten i förundersökningar.

Jan Karlsen, polisförbundets ordförande, håller inte alls med.

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå när det gäller den här fråga att instifta en generell lag som bara omfattar poliser. Ur en demokratiaspekt kan det vara viktigt att en poliskår vågar tala med media. Sen om det sker otillbörligheter, att man lämnar sånt som är sagt ska skyddas av förundersökningssekretessen så får man hantera det inom polis-, åklagar- och domstolsväsendet, säger han.

I Sverige har alla meddelarfrihet, det vill säga rätt enligt lagen att fritt ge uppgifter till medierna.

Meddelarfriheten är grundlagsskyddad.

Kräver lagändring
Nu kräver landshövding Anders Björck en lagändring om att avskaffa meddelarfriheten i förundersökningar.

Björk anser att rättegången om mordet på Anna Lindh och Knutbyfallet är tydliga exempel på att för mycket information har läckt ut i medierna och att de inblandade har dömts i förväg av allmänheten, innan domstolen har fått döma.

Mest kritisk är Anders Björk mot polisen.

– Min kritik riktar sig mor dem som i tjänsten, på betald arbetstid, läcker och försöker påverka olika rättsprocesser. Jag tror att alla är medvetna om att det här är ett problem, säger Anders Björck.

Bättre med etisk diskussion
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen vill inte skärpa lagen. I stället vill han ha en moralisk och etisk debatt inom yrkeskategorier som press, domare, åklagare, poliser om hur man ska hantera situationer som de Anders Björck talar om.

– Vi har en mycket intensiv diskussion om etik och moral inom svensk polis. Det kan ha skett misstag men jag tycker att varje yrkeskår ska ta sitt ansvar och fundera kring sina gärningar och göranden, säger Jan Karlsen.

Malin Axelsson
malin.axelsson@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".