Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Organdonationerna har fortsatt att minska i Sverige. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

Färre organdonationer trots fler villiga givare

Omöjlig ekvation, menar Donationsrådet
1:30 min

Allt fler anhöriga till människor som dör på intensiven säger ja till att donera den avlidnes organ. Ändå fortsätter antalet organdonationer att minska, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Den ekvationen går inte ihop, säger Charlotte Möller på Donationsrådet, som pekar på brister i vården.

– Om nu människor säger ja till donation i allt större utsträckning, varför får vi inte då fler donatorer? Det beror på att man inom vården måste arbeta för att identifiera möjliga donatorer. Man behöver, som vi ser det, en ökad kunskap om det, säger Charlotte Möller.

De preliminära siffrorna för 2010 över organdonationer från avlidna visar två motsatta tendenser.

Å ena sidan verkar fler ha gjort sin vilja känd att donera vid dödsfall. Antalet hjärndöda med okänd inställning till donation minskade från 120 för två år sedan till 80 förra året.

Även antalet familjer till avlidna som sa nej till donation minskade. Där handlar det om en halvering på ett år: från 22 procent av de tillfrågade till 11 procent.

Ändå har organdonationerna fortsatt att minska.

För tre år sedan var antalet donationer 152 stycken, året därefter 128. Förra året sjönk siffran ytterligare och landade på 118. Det är långt ifrån de 225 donationer som Socialstyrelsen anser är möjliga att få.

Vården missar alltså potentiella donatorer, bland annat på grund av okunskap. Men inte bara därför.

– Det andra kan vara att man tar ett tidigt beslut på förhand att den här personen inte är medicinskt lämplig. Det kan också vara så att man behöver utöka samtalet med de närstående, att beslutet att någon inte kan donera tas på ett för tidigt stadium, säger Charlotte Möller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".