Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vladimir Antonov, t v, och Victor Muller, t h, på bilsalongen i Genève. Foto: Karin Olander/Scanpix.

Besked om Antonovs roll i Saab kan komma snart

Det måste snart fattas beslut om Antonov
2:28 min

Redan på måndag eller senast på tisdag kommer Saab att kunna få in nya kontanter, efter regeringens beslut i går att frigöra en del säkerheter. Nu i helgen pågår förhandlingar med Saab. Det säger Daniel Barr, som är projektledare på Riksgälden.

– När de förhandlingarna är klara måste man också ha ett godkännande från EIB. När det är färdigt kan man få pengarna, säger Daniel Barr.

Hur lång tid handlar det om?

– Måndag tidigast, när bankerna öppnar.

EIB, eller den Europeiska investeringsbanken har lovat att låna ut 400 miljoner euro till Saab som garanteras av den svenska regeringen, som i sin tur har garantier hos Saab i form av fastigheter, framför allt fabriken i Trollhättan.

Pengarna från EIB ska användas långsiktigt, men Saab behöver pengar fort för att kunna få igång sin tillverkning igen.

Regeringsbeslutet i går gör att Saab nu kan sälja själva fabriksbyggnaden till den ryska finansmannen Vladimir Antonov för att få in pengar. Men det är fortfarande långt ifrån klart att han kommer att godkännas som ny delägare i Saab, som företaget hoppas, säger Daniel Barr.

– Det är ingen hemlighet att det figurerat rykten kring Antonov som gör att regeringen får en anseenderisk. Det finns integritetsproblem, eller frågetecken, runt honom som vi måste undersöka närmare.

Vad menar du med integritetsproblem?

– Vi har ju släppt de rapporter som har funnits, där det till en början fanns rykten om penningtvätt och annat. De har dock inte kunnat bekräftas i senare rapporter.

Just nu står alltså tillverkningen i Trollhättan stilla och kostar företaget 40 miljoner kronor om dagen för bilar som inte blir gjorda. I Trollhättan verkar de flesta i dag vilja ha in Vladimir Antonov som ägare.

– Förut var det att de inte ville ha hans pengar, men mig spelar det inte någon roll var pengarna kommer ifrån, bara vi får pengar så att Saab kan vara kvar, säger en man i Trollhättan.

– Det är oerhört viktigt för allas jobb, säger en kvinna.

Hur viktig skulle du säga att fabriken är för Trollhättan?

– Den är viktig för vår region, det är den. Jag tror att staden skulle vara rätt död om Saab försvann, säger en annan kvinna.

På Riksgälden pågår alltså en omfattande utredning av Vladimir Antonov.

Samtidigt är man väl medveten om att Saab blöder och om företaget ska ha någon chans att överleva måste det snart fattas ett beslut om Vladimir Antonov är god nog eller inte.

– Det borde inte ta allt för lång tid. Vi har sagt att det ska ta veckor snarare än dagar. Nu har det gått två veckor och det ska inte behöva ta så väldigt mycket längre tid, säger Daniel Barr, projektledare på Riksgälden.

Är det några frågor som ligger ute, där ni väntar på svar?

– Delvis är det så, ja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".