I början av april fick en match mellan Djurgården och AIK skjutas upp på grund av röken från bengaliska eldar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Fotbollsklubb vill ha huliganregister

Fotbollsklubben Djurgården vill fotoregistrera huliganer som fått förbud att gå på matcherna, för att de lättare ska kunna identifieras och avvisas. Men registreringen strider mot personuppgiftslagen. Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, stödjer att förslaget nu ska prövas.

– Jag vet att det är ett starkt önskemål från flera klubbar, i det här fallet Djurgården fotboll, att pröva den här lagen. Det finns naturligtvis en stark frustration hos klubbarna, som gärna vill bidra till att det blir matcher som är lugnare och som är till glädje för publiken. Att de ser ett bekymmer att man inte vet vilka de här våldsverkarna är, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Lagen om tillträdesförbud har funnits sedan 2005. Den är till för att hindra dömda huliganer från att vistas på arenorna under matcher.

Men det är svårt för ordningsvakterna att känna igen alla personer med tillträdesförbud vid entréerna utan bilder på dem, säger Djurgårdens Mats Jonsson till Svenska dagbladet i dag.

Han menar att lagen, som skärptes 2009, är ineffektiv i sin nuvarande form. Därför har man alltså lämnat in ett förslag till Datainspektionen att pröva om det går att få ett undantag från personuppgiftslagen. Ett beslut väntas under våren, och det välkomnas av idrottsministern.

Du ser inga problem i att man eventuellt skulle kringgå PUL?

– Det vet inte jag. Det är därför vi har en Datainspektion, det är därför vi har en lagstiftning. Jag tycker att det är bra att frågan prövas, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".