Sjukvårdskostnader för pensionärer kan bli en valfråga. Foto: Justin Sullivan/Scanpix.

Ny runda i USA:s budgetcirkus

Budgeten gäller ett halvår
1:37 min

Den amerikanska budgetcirkusen fortsätter. Bara en dag efter att kongressen till slut lyckades enas om de statliga utgifterna för i år, röstade republikanerna för en budget för nästa år med gigantiska nedskärningar. De stora underskotten blir nu en stor valfråga.

Boven i dramat är det galopperande budgetunderskottet. Mer än var tredje dollar som den amerikanska staten spenderar måste man låna.

I ett halvår har USA fått hanka sig fram med tillfälliga nödbudgetar men i torsdags godkände till slut kongressen en riktig budget som gäller de kommande sex månaderna.

President Obama tvingades gå med på nerskärningar på närmare 80 miljarder dollar jämfört med sitt eget förslag. Men enigheten blev kortvarig.

I går kväll, svensk tid, röstade republikanerna i representanthuset om den budget som ska börja gälla i höst. De godkände ett förslag som demokraterna ser som totalt oacceptabelt. Deras budget innehåller en långtidsplan som innebär att de statliga utgifterna på tio års sikt ska minskas med svindlande 6 000 miljarder dollar.

Ett mycket kontroversiellt inslag är också att pensionärerna successivt ska få betala en allt större del av sina sjukvårdskostnader, något som i dag till största delen bekostas av staten.

För att gälla måste budgeten dock också godkännas av senaten. Men där har demokraterna majoritet, så det kommer aldrig att ske. Det innebär att harvandet med statens finanser kommer att fortsätta och kanske bli än mer utdraget eftersom kampanjen inför nästa års presidentval redan börjar dra igång så smått.

Demokraterna har till exempel svårt att dölja sin förtjusning när det gäller republikanernas förslag om att pensionärerna ska börja betala en större del av sina sjukvårdskostnader.

Demokraterna tror att det kommer att bli en perfekt valfråga för dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".