Grisbuktsjubiléet förbereds i Havanna. Foto: Franklin Reyes/Scanpix.

Kubaner hoppas på friare framtid

"Kräver radikalt byte av system"
1:44 min

Idag på 50-årsdagen av den så kallade Grisbuktsinvasionen inleder det kubanska kommunistpartiet sin sjätte kongress, 14 år efter den närmast föregående. Det finns stora förhoppningar att kongressen ska bli början till förändring. Men av samma skäl finns också rädsla.

Ángel Tomás är kubansk journalist och författare - kritisk men hoppfull. Han tror att kongressen är på allvar - att den kommer att fatta beslut som leder mot en förändring.

Framför allt är det ekonomin man väntar ska förändras. Privata initiativ ska få större utrymme, marknaden ska tillåtas fungera, statliga företag ska få större autonomi.

Men Ángel Tomás tycker sig i kongressdokumentet också se öppningar mot ökad politisk demokrati.

– Att kommunerna, liksom också de statliga företagen, ska bli ekonomiskt självständiga innebär, säger Ángel Tomás, en radikal förändring från ett system där allt styrs uppifrån och ner - den totala vertikalismen - till ett slags horisontalitet som kan öppna dörren för en verklig demokratisering.

– Det här, säger Ángel Tomás, är den sista kongressen där den historiska generationen, det vill säga de som stod i spetsen för revolutionen, är närvarande. Och det som beslutas här kommer att uppfattas som deras testamente. Vad de vill är att lämna efter sig ett land i någorlunda ekonomisk och social ordning.

Men för att lyckas med det räcker det inte med smärre ekonomiska reformer. Det krävs åtgärder som ingjuter hopp om en bättre framtid.

Och för den uppgiften är det svårt att tänka sig någon som är mindre lämpad än just den historiska generationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".