Tillbehör viktig inkomstkälla för mobiltillverkarna

När priserna på mobiltelefonerna sjunker blir tillbehören en viktig inkomstkälla för mobiltillverkarna. Ekots undersökning visar att det finns mycket att tjäna på att titta på priset även för tillbehören när man köper en ny nalle.

– Det är ungefär som för bilar, det är väldigt höga marginaler på tillbehören. Dessutom finns det ingen uppenbar konkurrens mellan tillverkarna när det gäller tillbehör, säger Peter Hagström, telekomforskare på Handelshögskolan i Stockholm.

– För tillverkarna är det ju viktigt att kunna ha en extra intäkt vid sidan av telefonerna. I dag säljer man telefoner för under 1 000 kronor, då är tillbehör för 200 kronor en bra marginalintäkt, säger Per-Arne Sandegren, telekomanalytiker på IDC.

Skapar egna tillbehör
Mobiltillverkarna har sina egna kopplingar till mobiltelefonen för att minska konkurrensen, menar telekomforskaren Peter Hagström.

– Valet av kopplingar är ett sätt att göra det svårt för konkurrenterna att komma in på marknaden för att du själv tillverkar det som ska passa till din mobil. Det är ett sätt att få kunden att bli bunden till mobiltelefontillverkaren, helt enkelt, säger han.

Stora prisskillnader
Ekots undersökning av priserna på handsfree i olika butiker visar att prisskillnaden är mycket stor. Samma handsfree från Sony Ericsson kan kosta från 149 till 449 kronor. Samtidigt kan en och samma handsfree från Nokia kosta alltifrån 59 till 298 kronor.

Det är de stora vinstmarginalerna som är förklaringen till den stora prisvariationen i butikerna, enligt Peter Hagström.

– Det är typiskt för högmarginalprodukter med dramatiska prisvariationer. Behöver man köpa tillbehör till sin mobil borde man jämföra mobiler inklusive tillbehör när man jämför priserna mellan olika märken, råder han.

Pirater på marknaden
De höga vinstmarginalerna har även börjat locka till sig oberoende tillverkare, så kallade pirater.

Jan Bjärninger är handsfree-spekulant i Stockholm.

– Jag håller på att köpa en handsfree. Jag hade ett original förut men den gick sönder nästan med en gång, därför tänkte jag att jag skulle prova en pirat. Det är ju i så fall mindre än halva priset, säger han.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Så mycket skiljer priserna på handsfree-produkter

Nokia HDC-5
(pris exklusive frakt)

Katshing Netsales AB: 59 kr
Webhallen: 89 kr
Telia: 98.75 kr
Bärbart Norden AB: 145 kr
Tekniktorget: 298 kr

Sony Ericsson HPR-20
(pris exklusive frakt)

Webhallen: 149 kr
Katshing Netsales AB: 286 kr
djuice: 380 kr
Campuz Mobile: 399 kr
Teknikmagasinet: 449 kr

Källa: Pricerunner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".