Rättegång om Hallandsåsmord inleds

Två unga män, 17 och 18 år gamla dömdes i maj av tingsrätten till fyra års sluten ungdomsvård för mord på två kvinnor på Hallandsåsen i januari i år. Domen överklagades och idag, tisdag, inleds rättegången i hovrätten.

De båda unga kvinnorna från södra Halland misshandlades och lämnades att dö utan ytterkläder och skor i den kalla vinternatten uppe på Hallandsåsen.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att morden skulle ha gett vuxna förövare livstids fängelse. Men eftersom de unga männen var 17 år när brottet ägde rum stannade domen vid fyra års sluten ungdomsvård för dem båda.

Männen, nu 17 och 18 år gamla, fälldes för mord och bilstöld och dömdes att betala skadestånd på nästan 600 000 kronor.

Domen överklagades av såväl de båda männen som av åklagaren.

Tingsrättsdom för mild
Tingsrätten menade att de båda slagit kvinnorna i huvudet för att kunna ta deras bil och att de båda männen var kvar på brottsplatsen tillräckligt länge för att inse att kvinnorna inte kunde resa sig eller själva ta sig från platsen.

Vid rättegången i våras yrkade kammaråklagare Joakim Zander på att de båda männen skulle dömas till åtta års fängelse för morden. Zander överklagade tingsrättens dom som han ansåg vara för mild i förhållande till det grova brottet.

Försvarare vill ha ungdomsvård
De båda männens försvarsadvokater tyckte att två och ett halvt års sluten ungdomsvård räckte som straff. 17-åringen hävdar att han inte har med morden att göra och förnekar all inblandning. 18-åringen har erkänt delar av misshandeln och bilstölden.

Förhandlingarna som inleds på tisdagen i hovrätten i Malmö beräknas pågå i två veckor.

Roger Bengtsson, SR Kristianstad
roger.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".