Sista kampanjdagen. Sannfinländarnas kandidat Timo Soini. Foto: Markku Ulander/Scanpix.

Hot och bråk inför Finlands val

"Skrämmande, det är nytt här"
1:47 min

Valrörelsen i Finland har de senaste veckorna bjudit på en för finländska förhållanden ovanligt hätsk valkampanj, där till och med mordhot har förekommit.

En mordhotad kandidat har av polisen uppmanats att inte alls gå ut utan hålla sig hemma tills valet är över. Skrämmande, tycker många finländare, bland dem Leena Rintala på besök i valstugorna i Helsingfors.

– Det är skrämmande, det har inte hänt tidigare i Finland så det är en ny situation här.

Är du orolig för att det ska fortsätta?

– Ja, det är jag förstås.

Bland valstugorna i centrala Helsingfors märks det att valtemperaturen är högre än den brukar vara i finländska val, för här är nu ständig polisövervakning.

Förstörda valaffischer och småbråk i valstugor har förekommit på flera håll i Finland och en av de stora röstmagneterna, Samlingspartiets Marja Tiura, har mordhotats.

Två män har gripits men polisen vill ändå att hon avbryter sin kampanj och stannar hemma tills valet är över i morgon.

Men Marja Tiura vägrar hålla sig inomhus utan kampanjar på. Den finländska demokratin väjer inte för våld, hot och provokation, säger hon.

Bråkmakare finns i alla läger, men Tiuras partikamrat bostadsminister Jan Vapaavuori, tror ändå att det är det populistiska invandrarfientliga partiet Sannfinländarnas starka frammarsch och ibland vulgära retorik som har skärpt tonläget i valkampen. Sannfinländarna har skapat en helt ny situation i Finland, säger Vapaavuori.

– Vi är ju vana vid relativt små förändringar och i och med att vi nu har en helt ny medspelare, Sannfinnarna som har ökat starkt under året är det nu något helt nytt. Vi är inte vana.

På flera håll i Finland har det varit bråk kring valstugor och i åtminstone ett fall har polisen tvingats gripa bråkstakar.

Det här är en obehaglig utveckling, tycker Johan Ekroos en av alla de som i dag, dagenn före valet, passade på att besöka valstugorna i Helsingfors.

– Det är helt enkelt fruktansvärt, oberoende av partitillhörighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".