Poliovaccin accepteras efter förbud

I Nigeria har guvenören i den muslimska delstaten Kano nu gått med på att tillåta vaccinering mot polio. Detta efter att vaccinering varit förbjuden i nästan ett år.

Under elva månader har poliovaccinet varit förbjudet, på grund av ett rykte om att det skulle vara förgiftat för att göra afrikanska kvinnor infertila eller smitta dem med AIDS.

FN och världshälsoorganisationen WHO hade hoppats att polio skulle vara utrotat i världen under nästa år, men sjukdomen har istället spridits från Nigeria till afrikanska länder som tidigare ansetts fria från polio. Fler än 75 procent av världens fall av polio finns idag i Nirgeria.

Det är efter tester av ett nytt vaccin från Indonesien, som liksom Kano är muslimskt, som Kanos guvenör nu vill att vaccineringen ska starta igen så snart som möjligt.

Polio är en infektionssjukdom som vanligen smittar små barn. Polio angriper nervsystemet och orsakar förlamning, muskelförtvining, missbildningar och kan även leda till döden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".