Bergqvist skadade sig under ansatsen till sitt första försök på 1,88 meter.

Förväntningarna inför OS sänks

Efter att höjdhopparen Kajsa Bergqvist är borta från OS, krävs mycket för att den svenska OS-truppen ska klara av att ta de 20 medaljer som har varit truppens målsättning.

Först om ett år går det att säga om höjdhopparen Kajsa Bergqvist klarar av att återvända till sin idrottskarriär. Den prognosen kom från den läkare som opererade hennes hälsena på måndagen.

Nu krävs mycket för att den svenska OS-truppen ska klara av att ta de 20 medaljer som den Svenska Olympiska kommittén har haft som målsättning. Det säger kommitténs ordförande Stefan Lindeberg.

– Truppen är dubbelt så stark som i Atlanta och den är mycket starkare än i Sydney, men ändå har vi en bra bit kvar innan vi kan säga att: ”vi tar 20 medaljer, det är lätt fixat, det ordnar den här truppen lätt”. Det är inte realistiskt att säga att vi ska kunna nå det målet, säger Stefan Lindeberg.

Höga förväntningar
Orsaken till att förväntningarna har dalat är delvis att den stora medaljkandidaten och höjdhopparen Kajsa Bergqvist inte längre kan ställa upp i OS eftersom hennes hälsena har slitits av.

Målsättningen inför OS var högt satt. SOK lovade 20 medaljer, ett löfte som fick sponsorer och regeringen att gå in med 30 miljoner kronor per år för att stötta medaljhoppen inför OS i Aten. Det är alltså tio miljoner mer än vad förra OS-truppen fick.

Flera medaljhopp borta
Med mindre än en månad kvar till OS måste kommittén nu backa. Men det är inte bara Kajsa Bergqvists hälsena som har sänkt förväntningarna. Stefan Lindeberg ger fler exempel.

– När det gäller simningen så har ju Lars Frölander fått sin satsning störd hela tiden av upprepade sjukdomsperioder, även om han nu visar att han kommer att tillföra vårt lagkappslag kvalitet när det gäller Aten.

– Emma Igelström i simning är också sjuk. Ett värjlag i fäktning som tog medalj för ett halvår sedan, kvalade inte in till OS trots det.

Sex miljoner per medalj 
Det finns drygt 40 medaljhopp kvar i truppen. Statistiskt krävs det dock 60 för att kunna räkna hem 20 medaljer.

Vad det har kostat att utveckla en talang som Kajsa Bergkvist, kan kommittén inte exakt svara på. Men efter vinter-OS i Salt Lake City 2002 gjorde man en kalkyl för hur mycket en guldmedalj kostar.

– Då var det sex miljoner per medalj som vi satsade under förberedelseåren.

Vad är det värt då?

– Jag vet inte om det går att beräkna vad det betyder för att inspirera folk att träna, att nationen tycker att det här är kul och svenska företag förstärker bilden av Sverige. Jag tror inte att det går att värdera det riktigt i pengar, säger Stefan Lindeberg.

SOK ångrar inte sina högt ställda förväntningar inför årets OS.

– Det gav oss helt nya möjligheter och framför allt; det gav ett antal unga killar och tjejer helt nya möjligheter. Men ändå är det, internationellt sett, ganska små pengar, säger Stefan Lindeberg.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista