Kastrering av grisar ger nederlag för regeringen

Landsbygdsministern vill inte lagstifta
2:17 min

Regeringen kommer att förlora ytterligare två omröstningar i riksdagen, den här gången handlar det om djurskydd. Bland annat finns nu en majoritet för förslaget att förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning.

– När man kastrerar smågrisar i dag så har djuren väldigt ont. I flera andra länder är det förbjudet att inte använda olika bedövningsmetoder för att undvika den smärta som djuren känner, säger Åsa Romson, som sitter i miljö- och jordbruksutskottet för Miljöpartiet.

Riksdagens utskott behandlar just nu de över 3 000 förslag som kom in under den allmänna motionstiden i höstas. Det var när miljö- och jordbruksutskottet behandlade frågorna om djurskydd som det stod klart att det finns en majoritet för två rödgröna förslag.

Bland annat gäller det alltså en miljöpartistisk motion som vill förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning.

Hangrisar måste kastreras före slakt eftersom köttet annars utsöndrar en frän lukt. Därför utförs det över 4 000 sådana ingrepp varje dag i Sverige genom att sädesledare och blodkärl skärs av.

Att det här gör ont på grisarna är expertisen enig om, men landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill ändå inte lagstifta emot detta.

– Lagstiftar vi om ett tvång i Sverige innebär det att alla måste utföra det. Då stiger priset på det svenska köttet och då väljer handeln att köpa det kött som är billigare, där den här kostnaden inte finns i utlandet, säger Eskil Erlandsson.

Eftersom de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna nu är överens så kommer regeringen att få i uppdrag av riksdagen att ta fram en sådan lag.

Den andra frågan som oppositionen är överens om när det gäller djurskyddet handlar om sex med djur. Ända sedan 1940-talet har Sverige saknat en lagstiftning som uttryckligen förbjuder människor att ha sexuellt umgänge med djur.

I praktiken är alla riksdagspartier numera överens om att det behövs en sådan lagstiftning, men allianspartierna hade velat invänta en utredning i frågan.

Miljöpartiets Åsa Romson är nöjd med att regeringen kommer att få ett tillkännagivande även i den frågan.

– Nu har det här dragit i långbänk, genom en utredning som inte är klar ännu. Man hänvisar till att det kanske kommer, och sådana saker. Då är det viktigt att riksdagen gör en markering att vi tycker att det ska finnas ett förbud mot sex med djur, säger Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".