Bush: "Iran skyddar terroristledare"

USA försöker nu ta reda på om Iran var inblandat i 11-september-attackerna mot USA för tre år sedan. Det säger den amerikanske presidenten George Bush, som på nytt anklagar Iran för att skydda terrorister.

President Bush vill nu ha fram mer information för att se om Iran kan ha haft något att göra med terrorattackerna mot USA 11 september 2001.

Bush uttalande följer efter att underrättelsetjänsten CIA i helgen bekräftade att det finns kopplingar mellan Iran och terrornätverket al-Qaida.

Åtta av flygkaparna som utförde terrorattackerna i USA reste genom Iran före terrordåden. Flera amerikanska medier hävdar att iranska myndigheter hjälpte flygkaparna med passhandlingar bland annat.

”Sponsrar terrorism”
Bush-administrationen har sedan länge pekat ut Iran som ett land som sponsrar terrorism och vid den korta presskonferensen på måndagskvällen upprepade Bush flera av sina anklagelser.

Iran skyddar terroristledare inom al-Qaida och de har ett kärnvapenprogram som måste avvecklas om landet vill ha bättre relationer till USA, sa president Bush.

Fler samband
I övermorgon torsdag kommer den oberoende amerikanska 11-september-kommissionen presentera sin stora utredning. Den väntas visa på fler samband mellan Iran och al-Qaida.

Rapporten kommer att ge nytt bränsle till debatten om varför Bush-administrationen så snabbt siktade in sig på ett krig mot just Irak. Den väntas också visa om det kan ha funnits andra länder som hade mer direkta kopplingar till terrordåden.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista